contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
vrijdag 14/10/2016

› Eiwit ontdekt dat agressieve kinderkanker kan voorspellen

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een eiwit ontdekt dat het verloop van de agressieve kinderkanker neuroblastoom kan voorspellen. Kinderen met een teveel van dit specifieke eiwit in een tumor, bleken een veel gunstiger vooruitzicht te hebben dan kinderen met weinig van deze stoffen.

 

Het gaat om het eiwit ‘GDE2’. Dit eiwit zorgt er onder meer voor dat de kankercellen zich minder makkelijk door het lichaam kunnen verspreiden.

Neuroblastoom is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij zeer jonge kinderen. Toch is de ziekte relatief zeldzaam. In Nederland worden ongeveer 35 kinderen per jaar erdoor getroffen. Opvallend aan neuroblastoom is dat de tumor soms vanzelf weer verdwijnt, vooral bij kinderen onder de twee. Bij wat oudere kinderen groeit de tumor vaak door. De tumor is lastig te behandelen, zeker als er ook sprake is van uitzaaiingen.

Volgens het Antoni van Leeuwenhoek is de ontdekking een belangrijke stap in de toekomstige ontwikkeling van nieuwe medicijnen.Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het AMC. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het vakblad Cancer Cell. Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van neuroblastoom, in de hoop op nieuwe behandelingen.

[14 Oktober 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)