contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
maandag 03/10/2016

› Toename ziekte van Weil in Nederland

De ziekte van Weil, ook wel rattenziekte genoemd, is een infectieziekte die wordt overgebracht door bruine ratten. Voor 2014 kwam de ziekte in Nederland bijna niet voor. In het afgelopen jaar is het aantal mensen met de ziekte echter gestegen van zeven naar zestig.

 

De helft van alle bruine ratten in Nederland draagt bacteriën bij zich die de ziekte van Weil kunnen overdragen. De bacteriën komen via hun urine in het oppervlaktewater of modder terecht en kunnen vervolgens via de mond, neus, ogen of wondjes binnendringen. Door de toename van ratten, vooral in grote steden, neemt ook het aantal gevallen van deze ziekte toe.

Zodra je geïnfecteerd bent met de bacteriën, krijg je hoge koorts, verlies van nier- en leverfuncties, en soms hersenvliesontsteking of longbloedingen. Een antibioticabehandeling is effectief, al kunnen mensen wel last houden van vermoeidheidsklachten.

De rattenziekte, die officieel leptospirose wordt genoemd, kwam vóór 2014 nauwelijks voor in Nederland. Maar tussen 2014 en 2015 ging het aantal gevallen van zeven naar zestig per jaar. Ook in andere Europese landen is er een stijging van het aantal ziektegevallen.

De oorzaak van die stijging wordt gezocht in het veranderende klimaat. Ratten kunnen in de recente warme winters veel beter overwinteren. De vele regen is een extra voordeel voor de bacteriën die de ziekte overbrengen. Bacteriën blijven langer leven in open water.

[03 Oktober 2016]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)