contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Hoofdschimmel

Hoe merk ik het?

  • Zich langzaam uitbreidende kale plek op het hoofd
  • Rode verkleuring van de huid, schilfers, ontstekingen, puskoppen
  • Afgebroken haren

Hoe werkt het?

  • Hoofdschimmel is een infectie van de hoofdhuid veroorzaakt door een schimmel. Deze vorm van een huidschimmelinfectie ziet men in Nederland niet zo vaak meer. Er ontstaat een kale plek op het behaarde hoofd. De huid schilfert ter plaatse, is ontstoken en er zijn soms puskopjes in te zien. Van dichtbij kunt u zien dat de haren niet uitgevallen zijn, maar vlak boven het huidoppervlak afgebroken.
  • Men ziet het vooral bij kinderen.

Hoe ontstaat het?

Deze vorm van schimmelinfectie is besmettelijk, via de kam, hoofddeksels en dergelijke. Nadat de behandeling eenmaal is begonnen neemt de besmettelijkheid snel af.

Hoe ga ik er zelf mee om?

  • Voor behandeling dient u uw huisarts te raadplegen.
  • Wel kunt u maatregelen treffen om besmetting van anderen te voorkomen: gebruik een aparte kam, ontsmet die regelmatig, zorg dat kinderen niet elkaars hoofddeksel dragen.

Hoe gaat de arts er mee om?

Met gewone anti-schimmelmiddelen is deze schimmel niet te bestrijden. De arts zal u griseofulvine voorschrijven. Dit is een medicijn dat u gedurende een maand moet (laten) innemen. Het duurt enige tijd, tot ruim nadat de kuur is afgelopen, voordat huid en haren zich weer hersteld hebben.

Wetenschappelijk nieuws

Oppervlakkige schimmelinfecties van de huid komen veelvuldig voor en kunnen worden veroorzaakt door dermatofyten en gisten. Bij de behandeling staat lokale toepassing van antimycotica op de voorgrond. Imidazolen zijn eerstekeuzemiddelen vanwege de uitgebreide ervaring en het geringe aantal bijwerkingen. Bij moeilijk bereikbare infecties of recidieven zal orale behandeling met antischimmelmiddelen moeten worden afgewogen. Bron: PW 2003;139(1):14-9.