contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Genitale wratten

Hoe merk ik het?

Wratten op penis, vagina, schaamlippen of anus

Hoe werkt het?

Genitale wratten (condylomata acuminata) zijn wratten op de penis, rond of in de vagina, op de schaamlippen of rond de anus of de mond. Ze worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus. Gewoonlijk één tot zes maanden na besmetting ontstaan kleine, zachte zwellingen die rozerood tot bruin van kleur zijn, snel uitgroeien en een bloemkoolachtig uiterlijk krijgen. Genitale wratten geven meestal geen lichamelijke klachten. Maar soms is er sprake van jeuk en pijn of branderigheid tijdens het plassen.

Hoe ontstaat het?

Besmetting met het virus vindt plaats door seksueel contact.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Genitale wratten worden veroorzaakt door een onschuldige virusinfectie die door seksueel contact wordt overgedragen. De besmettingskans is groot. Gebruik van een condoom verkleint de kans op verspreiding van het virus. Omdat het een onschuldige aandoening is, is behandeling niet noodzakelijk. Spontane genezing is goed mogelijk. 30 procent van de wratten verdwijnt binnen een half jaar en tweederde binnen twee jaar.

Hoe gaat de arts er mee om?

Als u klachten heeft of als u de wratten voor uzelf of voor uw partner vervelend vindt, is behandeling mogelijk. Uw huisarts kan u adviseren de wratten zelf te behandelen met podofyllotoxine 0.5 procent. Deze vloeistof moet u dan twee keer per dag, drie dagen per week achter elkaar maximaal vijf weken lang op de wratten aanbrengen. U kunt de behandeling ook door uw huisarts laten doen. Hij zal dan een keer per week podofylline 20 procent aanbrengen. Na vier uur moet u deze vloeistof dan zelf afwassen. Tijdens zwangerschap en indien u borstvoeding geeft zijn bovengenoemde behandelingen niet mogelijk. De huisarts kan de wratten ook behandelen door bevriezing (cryotherapie) of na plaatselijke verdoving door elektrische verbranding (electro-coagulatie). Na behandeling kunnen de wratten terugkomen.

Wetenschappelijk nieuws

Het aantal nieuwe gevallen van genitale wratten (condylomata acuminata) bij jonge vrouwen is in Australië na invoering van de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) sterk gedaald. De retrospectieve studie, waarin gekeken werd naar het aantal gevallen van genitale wratten bij personen die tussen januari 2004 en december 2008 voor het eerst een soa-polikliniek in Melbourne bezochten, laat zien dat het aantal nieuwe diagnoses bij vrouwen jonger dan 28 jaar in 2008 elk kwartaal met 25,1% afnam, tegenover een stijging van 1,8% per kwartaal in de jaren daarvoor. Australië voerde in april 2007 als een van de eerste landen de gratis HPV-vaccinatie in voor meisjes van 12-18 jaar. In de zomer van dat jaar kwam het vaccin ook gratis beschikbaar voor vrouwen tot de leeftijd van 26 jaar. De deelname in beide groepen lag rond 70%. Als vaccin koos Australië het quadrivalente Gardasil dat bescherming biedt tegen de HPV-typen 6, 11, 16 en 18. Veel andere landen, waaronder Nederland, verkozen te vaccineren met Cervarix dat alleen beschermt tegen de oncogene subtypen van HPV 16 en 18 maar niet tegen HPV 6 en 11, de veroorzakers van genitale wratten. Tijdens de studieperiode bezochten 36.055 personen voor het eerst de soa-polikliniek in Melbourne. Bij 10% van hen werd de diagnose genitale wratten gesteld. Voor invoering van de vaccinatie bestond 13% daarvan uit vrouwen jonger dan 28 jaar. In 2008 daalde hun aandeel naar 6,6%. Bij andere subgroepen trad geen daling op. Uitzondering daarop vormden jonge heteroseksuele mannen: in die groep trad in 2008 een lichte daling op. Volgens de onderzoekers is het goed mogelijk dat het vaccineren van jonge vrouwen daarmee verband houdt. Bron: NTvG 2009;153(47):2272.

HPV