contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Gehoorgangontsteking

Hoe merk ik het?

  • Oorpijn
  • Jeuk
  • Wat vochtige afscheiding
  • Doofheid
  • Komt vooral voor bij volwassenen

Hoe werkt het?

Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid die de gehoorgang bekleedt. Door de ontstekingsreactie zwelt de huid van de gehoorgang op en gaat schilferen. De gehoorgang wordt nauwer en raakt verstopt met huidschilfers zodat u doof wordt. De gezwollen huid kan heel pijnlijk zijn. U hebt oorpijn of het oor jeukt erg. Uit de huid kan ook ontstekingsvocht lekken waardoor een afscheiding uit het oor ontstaat.

Hoe ontstaat het?

  • Er zijn verschillende oorzaken waardoor de gehoorgang ontstoken kan raken:
  • door micro-organismen als bacteriën en schimmels, bijvoorbeeld na het zwemmen in verontreinigd water;
  • door huidziekten als eczeem of psoriasis;
  • door allergische reacties (bijvoorbeeld op shampoo of oordopjes);
  • door beschadigingen als gevolg van peuteren met wattenstokjes, lucifers, enzovoort)

Hoe ga ik er zelf mee om?

Beslist niet gaan peuteren! Als een allergische reactie waarschijnlijk lijkt, mijd dan het product dat die reactie veroorzaakt. Ontstaat er regelmatig een ontsteking na het zwemmen, doe dan oordopjes in.

Hoe gaat de arts er mee om?

De behandeling van een gehoorgangontsteking is afhankelijk van de oorzaak en ook van de ernst van de ontsteking. Eerst moet de ontstoken gehoorgang gereinigd worden. Als de ontsteking hevig is wordt vaak in de gehoorgang een in een bacteriedodende vloeistof (aluminiumacetotartraat) gedrenkte tampon ingebracht. Aanvankelijk moet deze tampon dagelijks vervangen worden. Als de gehoorgangontsteking rustiger wordt kan met alleen druppelen volstaan worden. Voor een minder hevige ontsteking is druppelen met een bacteriedodende vloeistof gedurende een week de standaardbehandeling. Gaat de ontsteking gepaard met koorts dan zijn waarschijnlijk ook de omliggende weefsels mee ontstoken. U krijgt dan een antibioticum voorgeschreven. Als er sprake is van een behoorlijke jeuk dan wordt aan de oordruppels hydrocortison toegevoegd. Dit heeft een ontstekingsremmende werking en gaat de jeuk tegen. Gaat een gehoorgangontsteking niet over dan zal een kweek worden afgenomen om na te gaan welke bacterie of schimmel de veroorzaker is. Er kan dan meer gericht met antibioticumdruppels behandeld worden.

Wetenschappelijk nieuws

Zure oordruppels met triamcinolonacetonide 0,1% FNA zijn effectiever dan zure oordruppels FNA en ze zijn even effectief als dexametason-neomycine-polymyxine