contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Erectiestoornissen

Hoe merk ik het?

Onvermogen om een erectie te krijgen en/of te houden

Hoe werkt het?

Er bestaan verschillende vormen van seksueel onvermogen (impotentie). De eerste vorm is die, waarbij het seksuele verlangen (libido) ontbreekt. Bij de tweede vorm is de libido wel aanwezig, maar lukt het niet om voldoende erectie te krijgen en te houden (erectiestoornis). Bij de derde vorm lukt het wel een voldoende erectie te krijgen, maar komt het niet tot een orgasme en een zaadlozing. Daarnaast bestaan nog een paar tussenvormen. Bij een erectiestoornis is het seksuele verlangen wel aanwezig, maar het lukt niet om tot een erectie te komen of de erectie is niet stevig genoeg of hij duurt te kort.

Hoe ontstaat het?

  • Voor het ontstaan van erectiestoornissen zijn vele mogelijke oorzaken te noemen:
  • De Leeftijd. Het vermogen om een erectie te kunnen krijgen neemt geleidelijk af naarmate men ouder wordt. De afname is zodanig dat op 45-jarige leeftijd 30 procent van de mannen het storend vindt. Op 60-jarige leeftijd is dat percentage gestegen naar 50.
  • Ziekten. Een erectie komt tot stand door een ingewikkeld samenspel van zenuwen en bloedvaten, aangestuurd vanuit de hersenen. Door verschillende ziekten kan dit proces verstoord worden: door bloedvatvernauwing (aderverkalking) wordt de aanvoer van bloed naar de penis onvoldoende. suikerziekte beschadigt de zenuwen die het hele proces sturen en veroorzaakt ook bloedvatvernauwing. Bepaalde zenuwziekten zoals MS (Multipele Sclerose) verhinderen dat de juiste zenuwimpulsen de penis bereiken.
  • Medische behandeling. Bepaalde behandelingen kunnen zodanige beschadiging veroorzaken van zenuwen en bloedvaten dat een erectie daarna niet meer mogelijk is: grote operaties aan de slagaders in de buik, grote prostaat- en blaasoperaties, bestraling van het bekken.
  • Drugs en medicijnen. De meeste drugs beïnvloeden het seksuele functioneren. Middelen als alcohol en cannabis doen het seksueel verlangen toenemen, maar hebben een negatieve invloed op het vermogen een erectie te krijgen. Een bloeddrukmedicijn als een bètablokker kan een negatieve invloed hebben op de erectie.
  • Afwijkingen aan de penis. Een te strakke voorhuid verhindert een normale erectie.
  • Psychische factoren. Zeker niet de onbelangrijkste oorzaak van erectiestoornissen. We zien dat bij ziekten als depressies, maar ook bij overspannenheid en burnout en als we angstig zijn. Als er spanningen zijn in de relatie heeft dat ook zijn weerslag op de seksualiteit. Een verminderd seksueel zelfvertrouwen is ook van grote invloed. We zien het ontstaan nadat de erectie een of enkele keren niet is gelukt, door wat voor reden dan ook. De twijfel die daardoor ontstaat is vaak voldoende om ook de volgende keer een erectiestoornis te veroorzaken. Zo raakt men in een negatieve spiraal.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Leef gezond, gebruik geen drugs, wees matig met alcohol. Verwacht geen wonderen van uzelf als u een dagje ouder wordt. Belangrijk is dan een open, intieme seksuele relatie, waarin men de tijd voor elkaar heeft en de "prestatie" niet het belangrijkste is. Daarin is het ook niet erg als het een keer niet lukt en durft men het zonder spanning een volgende keer opnieuw te proberen.

Hoe gaat de arts er mee om?

De dokter zal met u nagaan van wat soort van impotentie sprake is. Hij zal nagaan of er een aanwijsbare oorzaak is en of deze behandelbaar is. Mogelijk kunt u bepaalde medicijnen staken of over gaan op een ander middel. Indien nodig zal hij u wijzen op het belang van de psychische factoren en hij zal met u bespreken of u hierin verandering kunt aanbrengen. Ook zal hij wijzen op het belang van het zelfvertrouwen. Er zijn medicijnen voorhanden die de erectie kunnen stimuleren. Ze werken direct op de bloedvaten in de penis. Deze middelen hebben geen invloed op het seksuele verlangen en zonder dat seksuele verlangen werken ze niet.

Wetenschappelijk nieuws

In het VU Medisch Centrum in Amsterdam heeft men ontdekt dat de werkzame stof uit Viagra, ook helpt tegen een longziekte. Deze ziekte, pulmonale arteriële hypertensie (PAH), is een zeer zeldzame, dodelijke aandoening. De patiënten lijden aan extreem hoge bloeddruk in de slagaders van de longen en sterven gemiddeld binnen twee à drie jaar. Ontdekker van de nieuwe toepassing is longspecialist A. Boonstra. De ziekte komt in Nederland bij enkele tientallen mensen per jaar voor. Het gaat om relatief jonge mensen, vooral vrouwen. Op dit moment telt Nederland ongeveer tweehonderd gevallen van PAH.