contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Droge ogen

Hoe merk ik het?

  • Geïrriteerd, branderig gevoel in de ogen
  • Regelmatig het gevoel hebben of er een vuiltje in het oog zit
  • Overmatig tranen.

Hoe werkt het?

Traanvocht bestaat voor het grootste deel uit water, maar bevat ook vet en slijm. Deze samenstelling maakt dat het traanvocht niet te snel verdampt én dat het een optimale reinigende en beschermende werking heeft. Droge ogen kunnen ontstaan doordat de hoeveelheid traanvocht afneemt, maar ook doordat de samenstelling ervan verandert. Hierdoor ontstaat irritatie aan het oog. Het gaat branderig aanvoelen en het lijkt soms of er zand in zit. Als reactie hierop kan het oog juist meer gaan tranen. Maar omdat de tranen niet de juiste samenstelling hebben geeft dat geen verlichting.

Hoe ontstaat het?

  • Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor droge ogen:
  • Enkele aan reuma verwante, maar zeldzame aandoeningen die de traanklieren aantasten (onder andere de ziekte van Sjögren);
  • bepaalde medicijnen hebben een remmende werking op de traanproductie;
  • Veroudering van de weefsels.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Probeer irritatie en uitdroging van de ogen te voorkomen. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in huis. Vermijd irriterende stoffen in de lucht (zoals sigarettenrook). Draag een beschermende bril, zeker als het waait of als u fietst.

Hoe gaat de arts er mee om?

Als u last hebt van droge ogen kan uw arts u kunsttranen voorschrijven. U moet daarmee meerdere keren per dag druppelen, soms wel om de paar uur.

Wetenschappelijk nieuws

Echografisch onderzoek van de speekselklieren blijkt een betrouwbare methode om de diagnose ‘syndroom van Sjögren’ te stellen. Dat maakt deze techniek een goede aanvulling op onderzoek dat meer belastend is voor patiënten, zoals het chirurgisch wegnemen van een stukje speekselklier, al kan het zulk onderzoek niet helemaal vervangen. Tot die conclusie komt Konstantina Delli in een van de studies in haar tweede promotieonderzoek. Naar schatting ongeveer 1 op iedere 2000 mensen heeft het syndroom van Sjögren (SS). Vrouwen krijgen de ziekte vaker dan mannen. Bij patiënten met SS zijn de vocht afscheidende klieren, vooral de traan- en speekselklieren, chronisch ontstoken. Patiënten hebben daardoor last van droge ogen, een droge mond, vermoeidheid en spier- en gewrichtsklachten. SS is de meest voorkomende auto-immuunziekte na reumatoïde artritis. Delli stond in haar onderzoek stil bij nieuwe manieren om de ziekte vast te stellen en te behandelen, en ze onderzocht de betrouwbaarheid van informatie over SS op internet. De promovenda stelde vast dat echografisch onderzoek van de speekselklieren een betrouwbare techniek is om Sjögren te diagnosticeren. Mogelijk kan echografie een aanvulling zijn op de andere testen die worden gebruikt om Sjögren te diagnosticeren of kan deze techniek zelfs een meer invasieve techniek vervangen. Wel is het volgens Delli dan belangrijk dat dezelfde echografist een patiënt blijft volgen, omdat hij beter dan een collega in staat is om nieuwe echobeelden te duiden. Verder stelde Delli vast dat rituximab het beste werkt bij patiënten bij wie een groot aantal B-cellen (een soort afweercellen) in het speekselklierweefsel aanwezig is. Deze kennis kan worden gebruikt om een behandeling met rituximab beter op de patiënt af te stemmen. Ten slotte bleek dat patiënteninformatie op internet (zoals filmpjes op YouTube) dikwijls onjuiste of misleidende informatie bevatten, wat patiënten op het verkeerde been kan zetten. De kennis uit deze verschillende studies kan helpen om de diagnose, behandeling van en patiëntenvoorlichting aan patiënten met het syndroom van Sjögren te verbeteren. Konstantina Delli (1980) studeerde tandheelkunde aan de universiteiten van Thessaloniki en Athene (Griekenland), en verwierf in 2012 een eerste doctoraat in de tandheelkunde aan de universiteit van Bern (Zwitersland). Zij verrichtte haar tweede promotieonderzoek binnen de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) en onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Delli blijft als onderzoeker en tandarts Oral Medicine werkten bij de afdeling MKA van het UMCG.


Bron: RUG