contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Constitutioneel eczeem

Hoe merk ik het?

  • Jeukende huiduitslag met roodheid, schilfering, soms blaasjes en kloven
  • Bij baby's en peuters op het behaarde hoofd en gelaat, kan zich uitbreiden naar romp en armen
  • Bij oudere kinderen en volwassenen vaak in elleboogplooien, knieholtes, op de polsen, in de hals
  • Komt vaak voor bij mensen met verschijnselen van allergie, zoals astma, hooikoorts en voedselallergieën

Hoe werkt het?

Er bestaan vele verschillende soorten van eczeem. In dit hoofdstuk zullen we een veel voorkomende vorm bespreken: het constitutioneel eczeem. De meeste mensen met dit eczeem hebben ook last van allergische aandoeningen als astma of hooikoorts, soms zie je ook dat ze allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Ondanks het feit dat allergie bij deze aandoeningen een belangrijke rol speelt wordt het eczeem zelf meestal niet door allergische reacties veroorzaakt. Bij baby's en peuters tot een jaar of twee zien we het eczeem vaak op het hoofd en in het gelaat, soms met uitbreiding naar de romp. We spreken dan van dauwworm. Het kind heeft veel last van jeuk. Het eczeem is vaak wat vochtig, met korsten op de huid. De rest van de huid voelt vaak erg droog aan. Als de kinderen ouder worden ziet men het eczeem vooral in de knieholtes, elleboogplooien, op de polsen. De huid is droog, glanst en schilfert. Meestal neemt de ernst in de loop van het leven af, na het 40ste levensjaar ziet men vrijwel geen verschijnselen meer van constitutioneel eczeem.

Hoe ontstaat het?

Constitutioneel eczeem wordt ook wel endogeen eczeem genoemd. Deze termen geven beide aan dat het een aandoening betreft die bij de constitutie hoort, van binnenuit komt. Dit in tegenstelling tot vormen van eczeem die door factoren van buiten worden veroorzaakt. Erfelijkheid speelt een grote rol: de kans om constitutioneel eczeem of astma te krijgen is vele malen groter als een van beide ouders vergelijkbare klachten (gehad) heeft.

Hoe ga ik er zelf mee om?

  • Bij eczeem is de huid vaak droog. Omgekeerd, als de huid erg droog is verergert de jeuk en door het krabben verergert het eczeem. Was daarom niet met zeep. Zorg dat de huid vet blijft, bijvoorbeeld door wat badolie aan het badwater toe te voegen (bij baby's). Uzelf of een wat groter kind kunt u tijdens het baden of douchen insmeren met kokosolie. Of anders kunt u na het douchen een vette crème of een zalf gebruiken, liefst zo neutraal mogelijk. Vermijden van contact met bepaalde stoffen heeft voor het eczeem geen zin (maar kan voor het vaak tegelijk bestaande astma wel nuttig zijn).
  • Als uw baby dauwworm heeft, geef dan borstvoeding en probeer daarmee zeker tot zes maanden door te gaan en begin in die periode ook niet met bijvoeding. Daarmee verkleint men de kans op het ontwikkelen van allergieën, met name van voedselallergieën.

Hoe gaat de arts er mee om?

De arts zal aan de hand van wat u vertelt over de klachten en over de familie en aan de hand van het onderzoek de diagnose stellen. De arts zal adviseren de huid te verzorgen als boven beschreven. Als het eczeem erg actief is kan hij daarbij een hormoon (corticosteroïd) bevattende crème of zalf voorschrijven. Intussen houdt u de huid goed vet. Het is niet de bedoeling de zalf continu te gebruiken, omdat door chronisch gebruik de huid juist kwetsbaar kan worden. Bij kinderen met ernstig eczeem kan een voedselallergie soms toch een rol spelen. Bekende veroorzakers hiervoor zijn koemelk, noten, kippeneiwit en vis. Als u borstvoeding geeft kunt u door het weglaten van telkens een van deze voedingsmiddelen uit uw dieet nagaan of één ervan van invloed is op het eczeem van uw kind. Als u de fles geeft kunt u proberen of een voorverteerde flesvoeding verbetering geeft. Als de kinderen gewoon mee-eten kunt u nagaan of het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen effect heeft. Neemt u deze maatregelen niet op eigen houtje, maar altijd in overleg met uw huisarts, de consultatiebureau-arts of een diëtiste.

Wetenschappelijk nieuws

Volgens een artikel in het NTVG (2007; 151-25; 1399-402) waarin de behandelrichtlijnen voor constituitioneel eczeem worden gesproken, dienen aan patiënten met een ernstig constitutioneel eczeem, beroepen met nat werk te worden ontraden. Bij een matig actief constitutioneel eczeem zonder handeczeem dient blootstelling aan water en andere irriterende factoren voorkomen te worden.

Huid