contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Colitis ulcerosa

Hoe merk ik het?

  • Bloederige diarree
  • Buikpijn
  • Darmkramp
  • Koorts
  • Gewichtsverlies

Hoe werkt het?

Met de ziekte van Crohn behoort colitis ulcerosa tot de groep van de chronische darmontstekingen (in het Engels: IBD = Inflammarory Bowel Disease). Colitis ulcerosa is een ziekte waarbij het slijmvlies van (een deel van) de dikke darmen ontstoken is. Meestal is alleen het laatste deel van de dikke darmen aangedaan, maar het beeld kan zich uitbreiden tot de hele dikke darm. De dunne darmen doet niet mee. Het slijmvlies vertoont zweren en abcesjes. Daardoor ontstaat bloederige diarree, buikpijn, darmkramp, koorts, gewichtsverlies. Bij sommigen verloopt de ziekte heel heftig, met wel tien keer bloedige diarree per dag, bij anderen juist heel mild. Als de ziekte heftig verloopt kan de darmen plots gaan uitzetten. Een gevaarlijke situatie, omdat de darmen dan kan scheuren. Het proces kan actief zijn en vervolgens weer tijden lang rustig blijven. Op den duur kan de darmen gaan verlittekenen. Ook is er op den duur een verhoogde kans op het krijgen van dikke darmen kanker. Bij eenderde van de patiënten ziet men behalve afwijkingen aan de dikke darmen ook ziekten van andere organen: de ogen, de huid, gewrichten.

Hoe ontstaat het?

Colitis ulcerosa ontstaat veelal op jongvolwassen leeftijd. De oorzaak is niet precies bekend. Stress is geen oorzaak. Wel ziet men vaak dat door stress het beloop van de ziekte verergert. Een aangeboren aanleg is van belang, maar omgevingsfactoren eveneens. De combinatie leidt tot een ontsporing van het immuunsysteem: het lichaam gaat afweerstoffen maken tegen stoffen in de darm. Door de ontstekingsreactie die daar het gevolg van is wordt de darmen beschadigd. Ook de bovengenoemde afwijkingen aan andere organen zijn gevolg van ontspoorde immuunreacties.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Niet zoveel. Ook het volgen van bepaalde diëten heeft geen invloed op het verloop van de ziekte.

Hoe gaat de arts er mee om?

De diagnose wordt gesteld door middel van een endoscopie: met een flexibele buis wordt de dikke darmen inwendig bekeken. Het typische ontstekingsbeeld valt daarbij op. Er worden hapjes weefsel afgenomen voor microscopisch onderzoek. Daarmee wordt de diagnose bevestigd. Dan kan de behandeling beginnen. Als de ontsteking zich in het einde van de dikke darmen bevindt, dan kunnen de medicijnen per klysma worden toegediend. Anders moeten ze worden geslikt. De basis van de behandeling is die met zogenaamde 5-ASA medicijnen. Hoe die precies werken is nog niet precies bekend, maar ze zijn vaak wel effectief. Lukt het daarmee niet, dan zoekt de arts zijn toevlucht tot medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Dat kunnen ontstekingsremmende hormonen zijn (corticosteroïden) of bepaalde cytostatica (medicijnen die de celdeling remmen) of een combinatie ervan. Wordt de ziekte rustiger, dan kunnen de medicijnen worden verminderd. Kan men de ziekte niet onder controle krijgen dan kan chirurgisch ingrijpen nodig zijn. De dikke darmen wordt dan in zijn geheel verwijderd. Het einde van de dunne darmen wordt dan met de anus verbonden. Gevolg is dan wel dat dagelijks een grote hoeveelheid dunne ontlasting wordt geproduceerd, omdat de indikkende functie van de dikke darmen niet meer aanwezig is.

Wetenschappelijk nieuws

Op 16 januari gaat Crocokids van start. Het betreft een nieuw goed doel voor kinderen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Op een ouderbijeenkomst wordt de website www.crocokids.nl officieel gelanceerd. Crocokids, het nieuwe goede doel voor kinderen met de ziekte van Crohn en colitis, wordt op 16 januari officieel gelanceerd. Het initiatief is van het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis en zet zich in voor een betere behandeling van deze kwetsbare doelgroep. Crocokids gaat fondsen werven voor de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek, maar ook eigen evenementen en acties organiseren speciaal voor deze kinderen en hun ouders. De wetenschappelijke onderzoeken die door het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis worden gehouden zijn gericht op de oorzaak, behandeling, voorkoming, bestrijding en genezing van deze ziekten. Ook richt Crocokids zich op een betere voorlichting aan de directe omgeving van deze kinderen, bijvoorbeeld op scholen. In Nederland komen er ieder jaar ongeveer 250 kinderen met Crohn of colitis bij. Colitis ulcerosa betreft ontstekingen aan de dikke darm. Bij de ziekte van Crohn kan het gehele spijsverteringskanaal, aangetast zijn. Kenmerkend voor deze aandoeningen zijn de telkens terugkerende onvoorspelbare opvlammingen van de ziekte, die erg pijnlijk zijn. Patiënten ervaren een slechte kwaliteit van leven. De aandoening kan ook leiden tot diverse complicaties, zoals bloedingen met bloedarmoede tot gevolg, vernauwingen van de darm, een gat in de darm, het ontstaan van darmkanker of complicaties als gevolg van het levenslang moeten gebruiken van zware medicijnen. Initiatiefnemers zijn dr. Lissy de Ridder en dr. Hankje Escher, beiden kinderarts met als specialisatie maag-, darm- en leverziekten. In hun werk behandelen ze dagelijks kinderen die lijden aan de heftige gevolgen van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De Ridder: “Onderzoek naar oorzaak, behandeling en genezing zorgt voor een beter inzicht in de ziekten. Er is weinig geld beschikbaar voor dit soort onderzoek, reden waarom we op zoek zijn gegaan naar alternatieve bronnen. Crocokids gaat ons helpen, in de toekomst nog meer onderzoek te kunnen doen.” Op www.crocokids.nl is alle informatie over dit goede doel beschikbaar. Crocokids is tevens actief op Facebook, Twitter en Hyves.