contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Carpale Tunnel Syndroom

Hoe merk ik het?

Pijn in armen, hand, vingers, schouders

Hoe werkt het?

Pijnlijke hand, vingers, met tintelingen, soms ook wat minder controle in de vingers. Vooral "s nachts zijn de klachten hinderlijk en je wordt er wakker van. De pijn straalt uit in de onderarm, soms tot de schouder. Vaak zijn beide handen aangedaan. De klachten ontstaan doordat een belangrijke zenuw, de nervus medianus (nervus betekent zenuw), klem komt te zitten in de pols. Daardoor functioneert hij niet goed meer en dat ervaren we als pijn en tintelingen en krachtsverlies.

Hoe ontstaat het?

Aan de handpalmzijde van de pols bevindt zich een tunnel, de carpale tunnel. Door die tunnel lopen negen pezen die uit de onderarm afkomstig zijn en die dienen om de vingers te laten buigen. Met hen mee loopt de nervus medianus. Aan de bovenkant is die tunnel afgedekt door een stevig peesblad. Op een gegeven moment kan de ruimte in die tunnel te krap worden, waardoor de nervus medianus klem komt te zitten en klachten gaat veroorzaken. De aandoening komt verreweg het meest voor bij vrouwen, wel tien maal vaker dan bij mannen. We zien het nogal eens in de zwangerschap, door vochtophoping. Ook door veelvuldig gebruik van de vingers, handen. Verder na de overgang, waarschijnlijk onder invloed van de veranderde hormoonbalans.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Een spalk voor de pols, alleen voor de nacht, wil wel eens helpen. Meestal is het effect beperkt.

Hoe gaat de arts er mee om?

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten zoals de patiënt die presenteert. De neuroloog kan de diagnose bevestigen door de snelheid te meten waarmee de nervus medianus prikkels voorgeleidt. Bij het carpale tunnel syndroom is die snelheid verlaagd. Er zijn twee behandelmethodes beschikbaar. Bij de ene wordt een injectie gegeven in de carpale tunnel met een corticosteroïd, een ontstekingsremmend hormoon. De zwelling van de weefsels in de carpale tunnel neemt daardoor af, waardoor er meer ruimte komt en de nervus medianus weer normaal kan functioneren. Het effect van deze behandeling is beperkt: na enkele maanden tot een jaar kunnen de klachten weer terugkomen. De andere methode is een chirurgische: het peesblad dat de carpale tunnel afdekt wordt doorgeknipt. Daardoor komt meer ruimte in de carpale tunnel. Een kwart van de patiënten komt hiermee van zijn klachten af. Bij de overigen is het herstel niet volledig.

Wetenschappelijk nieuws

Hand- en polsklachten komen veel voor en worden meestal behandeld door de huisartsen zelf. In de Groningse Hand en Wrist Injection Trial (HAWITT) werd het effect onderzocht van lokale corticosteroïdinjecties. De conclusie is dat lokale steroïdinjecties door de huisarts op korte termijn zeer effectief zijn tegen carpaletunnelsyndroom, triggerfinger en tendovaginitis De Quervain. Op langere termijn beklijft het effect bij triggerfinger en tendovaginitis beter dan bij carpaletunnelsyndroom.