contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Candidiasis

Hoe merk ik het?

 • Jeuk aan anus
 • Regelmatig terugkerende candida/schimmelinfecties met name aan de genitaliën
 • Keelpijn
 • Spierklachten
 • Pijnlijke gewrichten
 • Allergieën
 • Voedselintoleranties
 • Chronische vermoeidheid
 • Geheugen- en concentratiestoornis
 • Problemen met de spijsvertering
 • Hypoglykemie

Hoe werkt het?

Candida is een gistcel die twee `gezichten` heeft; candida hoort bij ons en leeft bij iedereen als candidagist in de darm en op de huid.

Hoe ontstaat het?

 • Onder normale omstandigheden leeft de candidagist in een gezond evenwicht met bacteriën. Maar als deze candidagist het teveel naar de zin heeft kan deze agressieve vormen aannemen en gaat dan een metamorfose aan van gist naar schimmel, de minder vriendelijke kant van Candida. Eenmaal een schimmel dan heeft de Candida Albicans zeer scherpe draadjes die de slijmvliezen van de darm penetreren (doorboren) hierdoor ontstaat er een verbinding tussen de darm en de bloedbaan. De schimmel komt via deze weg in het bloed en ondermijnt dan het immuunsysteem.De candidaschimmel maakt gifstoffen aan (toxinen). Deze worden afgescheiden in de bloedbaan. Deze gifstoffen kunnen veel, vaak vage klachten veroorzaken.
 • Gebruikt iemand regelmatig één of meerdere antibioticakuren dan kan dit het immuunsysteem al snel zeer nadelig beïnvloeden. Dit komt doordat antibiotica het darmflora uit balans brengt. Antibiotica verzwakken het immuunsysteem. Hierdoor heeft de candidagist meer kans. Ook andere geneesmiddelen, zoals corticosteroïden, kunnen een candida-infectie in de hand werken. Verder lopen mensen met suikerziekte en mensen met een verzwakte weerstand een verhoogd risico op een candidainfectie. Zowel antibiotica als corticostreroïden benadelen ook de `goede` bacteriën die de candida normaal gesproken onder controle houden.
 • Bij mensen met een verminderde weerstand krijgt de candidaschimmel de kans zich ongeremd te vermenigvuldigen in de spijsverteringsorganen. In het bloed wordt de candidaschimmel normaal gesproken door witte bloedcellen `opgegeten` maar als dat niet effectief genoeg gebeurt (bijvoorbeeld als het immuunsysteem niet goed werkt) probeert de candidaschimmel overal elders in het lichaam voet aan grond te krijgen. Dit kan gepaard gaan met allerlei vage en minder vage klachten. Om een indicatie te krijgen of CSOM mogelijk een rol speelt kunt u via www.candidias-stichting.nl een zgn. scorelijst invullen. Deze kunt u ook meenemen naar uw arts.

Hoe ga ik er zelf mee om?

De beste resultaten worden behaald met het anti-candidadieet in combinatie met voedingssupplementen.Maar let wel, ook al bent u redelijk opgeknapt u moet meestal goed op uw voeding blijven letten en zorgen dat de candida niet weer kan uitbreiden en zijn gang kan gaan. U dient er rekening mee te houden dat een al dan niet volledig genezen candida/CSOM altijd een zwak punt blijft. Perioden van terugval zijn mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer een klachtenvrije CSOM-patiënt besluit om het gist- en suikerrijke voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander te verkiezen. Of als u, om dringende medische redenen, met een antibioticum- of (bijnierschors)hormoonkuur moet worden behandeld. Maar u weet dan inmiddels wel hoe u met uw voeding om moet gaan om candida onder de duim te houden..

Hoe gaat de arts er mee om?

Zoek een ter zake kundige arts of therapeut. Bijvoorbeeld via www.candidiasis-stichting.nl. De meeste huisartsen zijn niet bekend met candida in de vorm CSOM. Hebt u inderdaad het Candida-Syndroom op Microniveau dan kunt u een individueel dieet voorgeschreven krijgen. Ook wel het anti-candidadieet genoemd. Mede om het ontstaan van voedingstekorten te voorkomen of bestaande tekorten te bestrijden wordt het anti candida-dieet vaak aangevuld met voedingssupplementen. Daarnaast kunnen reguliere anti candida medicijnen, homeopathische medicijnen en/of natuurgeneeskundige preparaten worden toegepast. Veel reguliere gist- en schimmeldodende (anti-mycotica) medicijnen hebben een leverbelastende bijwerking. De voorschrijvend arts kan in zulke gevallen problemen voorkomen door geregeld de leverwaarden van de patiënt te laten controleren. U kunt, in tegenstelling van wat vaak gedacht wordt, met dit dieet wel lekker blijven eten. Hoe het voedingsadvies er uiteindelijk komt uit te zien wordt voor een deel bepaald door uw persoonlijke voedingsovergevoeligheden (bijv. voedselallergieën en -intoleranties, histamine-overgevoeligheid). Het anti-candidadieet is zeer persoonlijk en wordt uitsluitend voor u opgesteld na een uitgebreid onderzoek door een arts/therapeut, rekening houdend met uw persoonlijke voedingsovergevoeligheden en om voedingstekorten te voorkomen doordat uw voeding te eenzijdig wordt. Het gebruik van suiker en suikerhoudende-, witmeel- en gistproducten worden dan sterk afgeraden.Een waarschuwing is hier op z'n plaats: Begin NOOIT een anti-candidadieet op eigen houtje! Ga dus ook niet aan de gang met een dieet dat voor iemand anders is opgesteld of van het internet is gehaald!

Wetenschappelijk nieuws

Volgens een literatuuronderzoek door R. Nieuwenhuis, RA en drs. I.M. Koolsbergen, arts, is het geheel verwijderen van de pathogene candida uit het lichaam, niet mogelijke en ook niet noodzakelijk. "De uiteindelijke bedoeling van de therapie is om de candida-schimmel weer onder controle van de afweer te brengen, hetgeen blijkens ervaring veelal een half tot een heel jaar vergt, ten dele afhankelijk van het suppletie-regime. Behandeling van het candida-syndroom met homeopathie of acupunctuur zal, vanwege de tekortschietende impact op de biochemie (het gaat hier tenslotte om prikkeltherapieën), niet effectief genoeg zijn. Wel kunnen deze maatregelen een uitstekende ondersteuning zijn van de orthomoleculaire therapie."

Spruw