contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Zwemmerseczeem

Hoe merk ik het?

  • Pijnlijke, soms jeukende kloofjes tussen de tenen
  • Schilfertjes, losse velletjes tussen de tenen, onaangenaam ruikend

Hoe werkt het?

Zwemmerseczeem is in feite een voetschimmel. De schimmel groeit in de oppervlakkige huidlaag, vooral tussen de tenen en veroorzaakt daar jeuk, pijnlijke kloven, een nare geur en losse velletjes.

Hoe ontstaat het?

Onze huid is bedekt met talloze schimmels en schimmelsporen. Normaal gesproken groeien deze niet uit, tenzij de omstandigheden voor hen extra gunstig zijn. Schimmels houden van vocht en warmte. De schimmel die zwemmerseczeem veroorzaakt loopt u op in het zwembad, de gymzaal of de badkamer. Deze schimmel voelt zich thuis tussen de tenen, zeker als het daar vochtig en warm is. Dat is vaak het geval als u dichte, slecht ventilerende schoenen draagt. Soms komt het voor dat de schimmel ook verder uitgroeit over de tenen en de voet, vooral bij mensen die sterk transpirerende voeten hebben. De schimmel vormt sporen die blijven leven in schoenen en sokken. Zo kan het komen dat men, nadat een schimmelinfectie genezen is, zichzelf opnieuw besmet. Ondanks goede voorzorgsmaatregelen ziet men zwemmerseczeem toch vaak weer terugkomen.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Houdt uw voeten goed schoon en droog ze goed na het wassen. Draag goed absorberende sokken en schoenen die goed ventileren, dus bij voorkeur sandalen. Smeer de aangedane plekken twee keer per dag dun in met schimmelcrème (bijvoorbeeld miconazol). Deze is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Ga hier nog enige tijd mee door nadat de verschijnselen verdwenen zijn. Gebruik een schimmeldodend poeder om ook de schimmelsporen in schoeisel en sokken te doden.

Hoe gaat de arts er mee om?

U kunt zwemmerseczeem goed zelf behandelen. Soms kan de huid ontstoken raken doordat een bacterie via een kloofje naar binnen dringt. In dat geval is het verstandig uw arts te raadplegen. Vraag ook zijn advies als het beloop van de aandoening anders is dan hierboven beschreven.

Wetenschappelijk nieuws

In Nederland worden de meeste patiënten met tinea pedis door de huisarts behandeld, waarbij de gangbare therapie bestaat uit miconazolcrème voor minimaal 4 weken. Een kortere behandelingsduur met imidazolderivaten is volgens de literatuur ineffectief. Echter in een Amerikaans vergelijkend onderzoek bij patiënten met tinea pedis of tinea cruris werd aangetoond dat behandeling met terbinafinecrème gedurende 1 week een beter resultaat had dan de behandeling met clotrimazol gedurende 4 weken. Naar aanleiding van deze resultaten werd een Nederlands prospectief gerandomiseerd dubbelblind onderzoek gestart. de conclusie was dat voor de behandeling van tinea pedis, applicatie van terbinafinecrème gedurende 1 week even goed is als applicatie van miconazolcrème gedurende 4 weken. Bron: FUS 96-9-146.