contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Ziekte van Osgood Schlatter

Hoe merk ik het?

  • Pijnlijke zwelling even onder de knie aan de bovenkant van het scheenbeen
  • Vooral optredend in de groeispurt tijdens de puberteit
  • Veelal voorkomend bij sportende kinderen

Hoe werkt het?

In de puberteit veroorzaakt de ziekte van Osgood Schlatter een pijnlijke knobbel op het scheenbeen, net onder de knie. We zien zo'n knobbel vooral bij kinderen die veel sporten. Op zo'n pijnlijke plek bevindt zich een aanhechting van een sterke pees aan het scheenbeen. Deze pees brengt de kracht van de grote dijbeenspier over op het onderbeen. Bij springen, fietsen, traplopen en dergelijke gaat het om behoorlijk grote krachten. Blijkbaar is juist deze plaats tijdens de snelle groeifase in de puberteit kwetsbaar.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Het is verstandig om een maandlang het sporten en andere activiteiten die de klachten verergeren, te beperken. Als de klachten afnemen kunnen deze activiteiten langzaamaan weer worden uitgebreid. Maar als u na inspanning toch weer last krijgt, is het zaak dat u het opnieuw wat rustig aan doet met die activiteiten die pijnlijk zijn. Een beetje gevoeligheid bij het bewegen kan geen kwaad. De pijn verdwijnt meestal spontaan na een tot drie maanden. De zwelling op het scheenbeen blijft wel vaak lang aanwezig, soms wel levenslang. Het gebruik van pijnstillers is niet zo verstandig, ze maskeren de pijn waardoor u gevaar loopt de knie te zwaar te belasten.

Hoe gaat de arts er mee om?

Mocht de pijn hevig en hardnekkig zijn, dan is het raadzaam een orthopeed/orthopedisch specialist te consulteren.

Wetenschappelijk nieuws

Letsels door overbelasting worden steeds vaker gezien, in het bijzonder bij sporters. Voorbeelden ervan zijn apophysitis van de tuberositas tibiae bij kinderen (ziekte van Osgood-Schlatter) en apexitis patellae bij volwassenen ("jumper"s knee