contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Ziekte van Crohn

Hoe merk ik het?

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Darmkrampen
  • Koorts

Hoe werkt het?

Met colitis ulcerosa hoort de ziekte van Crohn tot de groep van de chronische darmontstekingen (in het Engels: IBD= Inflammatory Bowel Disease). De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van een of meer delen van de darm. De darmwand raakt ontstoken. Meestal is het laatste deel van de dunne darmen aangedaan, maar ook andere delen van de dikke en de dunne darmen kunnen meedoen. De verschijnselen die de ziekte oproept variëren nogal. Dat komt doordat de ziekte sterk kan wisselen in activiteit, zich op verschillende plaatsen in de darmen kan voordoen en omdat er nogal eens complicaties optreden. Meest voorkomende Symptomen zijn buikpijn, diarree, gewichtsverlies, vermoeidheid, darmkrampen, koorts. Door de ontsteking kan een darmafsluiting ontstaan, waardoor u heftig gaat braken. Ook kunnen fistels (dat zijn onnatuurlijke verbindingen) ontstaan tussen verschillende delen van het maagdarm kanaal, maar bijvoorbeeld ook tussen de darmen en de blaas of de vagina. Nogal eens ziet men fistels rond de anus. Bij ruim eenderde van de patiënten ziet men behalve afwijkingen aan de darmen ook ziekten aan andere organen: gewrichtsontstekingen, huidafwijkingen, oogafwijkingen. Het beloop is niet te voorspellen: na een actieve periode kan de kwaal ook weer geruime tijd rustig blijven.

Hoe ontstaat het?

De ziekte van Crohn ontstaat veelal op jongvolwassen leeftijd. De oorzaak is niet precies bekend. Een aangeboren aanleg is van belang, maar omgevingsfactoren eveneens. De combinatie leidt tot een ontsporing van het immuunsysteem: het lichaam gaat afweerstoffen maken tegen stoffen in de darm. Door de ontstekingsreactie die daar het gevolg van is wordt de darmen beschadigd. Ook de bovengenoemde afwijkingen aan andere organen zijn gevolg van ontspoorde immuunreacties.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Niet zoveel. Ook het volgen van bepaalde diëten heeft geen invloed op het verloop van de ziekte.

Hoe gaat de arts er mee om?

Het kan even duren voor de juiste diagnose gesteld is. Dat komt doordat de verschijnselen aanvankelijk niet erg typisch zijn en doordat er geen speciale test voor de ziekte bestaat. Uiteindelijk wordt de diagnose meestal gesteld door endoscopisch (het met een flexibele slang bekijken van het inwendige van de darm) of röntgenonderzoek (contrastonderzoek of CT scan). Zodra de diagnose is gesteld kan de behandeling beginnen. De basis daarvan is die met zogenaamde 5-ASA medicijnen. Hoe die precies werken is nog niet precies bekend, maar ze zijn vaak wel effectief. Lukt het daarmee niet, dan zoekt de arts zijn toevlucht tot medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Dat kunnen ontstekingsremmende hormonen zijn (corticosteroïden) of bepaalde cytostatica (medicijnen die de celdeling remmen) of een combinatie daarvan. Voor ernstige gevallen zijn een nieuwe medicijnen beschikbaar, infliximab. Dit medicijn moet per infuus worden toegediend. Met chirurgische behandeling is men nogal terughoudend omdat de ervaring leert dat na chirurgie vaak fistels ontstaan. Soms ontkomt men er echter niet aan.

Wetenschappelijk nieuws

Op 16 januari gaat Crocokids van start. Het betreft een nieuw goed doel voor kinderen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Op een ouderbijeenkomst wordt de website www.crocokids.nl officieel gelanceerd. Crocokids, het nieuwe goede doel voor kinderen met de ziekte van Crohn en colitis, wordt op 16 januari officieel gelanceerd. Het initiatief is van het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis en zet zich in voor een betere behandeling van deze kwetsbare doelgroep. Crocokids gaat fondsen werven voor de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek, maar ook eigen evenementen en acties organiseren speciaal voor deze kinderen en hun ouders. De wetenschappelijke onderzoeken die door het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis worden gehouden zijn gericht op de oorzaak, behandeling, voorkoming, bestrijding en genezing van deze ziekten. Ook richt Crocokids zich op een betere voorlichting aan de directe omgeving van deze kinderen, bijvoorbeeld op scholen. In Nederland komen er ieder jaar ongeveer 250 kinderen met Crohn of colitis bij. Colitis ulcerosa betreft ontstekingen aan de dikke darm. Bij de ziekte van Crohn kan het gehele spijsverteringskanaal, aangetast zijn. Kenmerkend voor deze aandoeningen zijn de telkens terugkerende onvoorspelbare opvlammingen van de ziekte, die erg pijnlijk zijn. Patiënten ervaren een slechte kwaliteit van leven. De aandoening kan ook leiden tot diverse complicaties, zoals bloedingen met bloedarmoede tot gevolg, vernauwingen van de darm, een gat in de darm, het ontstaan van darmkanker of complicaties als gevolg van het levenslang moeten gebruiken van zware medicijnen. Initiatiefnemers zijn dr. Lissy de Ridder en dr. Hankje Escher, beiden kinderarts met als specialisatie maag-, darm- en leverziekten. In hun werk behandelen ze dagelijks kinderen die lijden aan de heftige gevolgen van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De Ridder: “Onderzoek naar oorzaak, behandeling en genezing zorgt voor een beter inzicht in de ziekten. Er is weinig geld beschikbaar voor dit soort onderzoek, reden waarom we op zoek zijn gegaan naar alternatieve bronnen. Crocokids gaat ons helpen, in de toekomst nog meer onderzoek te kunnen doen.” Op www.crocokids.nl is alle informatie over dit goede doel beschikbaar. Crocokids is tevens actief op Facebook, Twitter en Hyves.

Crohn