contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Zesde ziekte

Hoe merk ik het?

  • Hoge koorts die na drie dagen plotseling daalt
  • Na het dalen van de koorts ontstaan van uitslag op romp, nek, armen en benen
  • Kind is in de zuigelingen- of peuterleeftijd

Hoe werkt het?

De zesde ziekte behoort tot de kinderziektes. Het begint met hoge koorts, tot tegen de 40 graden. Het kind voelt zich vervelend en is hangerig. De lymfeklieren in de hals en nek kunnen wat opgezet zijn. Na drie dagen daalt de koorts plotseling en het kind voelt zich weer beter. Dan ontstaat er een uitslag die zich uitbreidt van de romp naar de nek, het gezicht en de armen en benen. De vlekjes jeuken niet en na twee tot drie dagen zijn ze alweer verdwenen.

Hoe ontstaat het?

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus (humaan herpes virus type 6 en 7). De ziekte komt vrijwel alleen voor bij jonge kinderen in de leeftijd van een half tot drie jaar. Op die leeftijd is de zesde ziekte de meest voorkomende oorzaak van koorts met uitslag. De ziekte wordt overgebracht via de lucht, door het inademen van microscopisch kleine speekseldeeltjes die door een patientje worden opgehoest. De incubatietijd (de tijd die ligt tussen de besmetting en het ontstaan van de ziekteverschijnselen) ligt tussen een paar dagen en twee weken. Het is niet bekend in welke periode de ziekte besmettelijk is.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Er zijn geen speciale maatregelen nodig. Aanvankelijk zal niet duidelijk zijn wat het kind mankeert. Geef het voldoende rust en behandel het zoals beschreven in het hoofdstuk koorts bij kinderen.Als uw kind zich beter voelt mag het weer naar de peuterspeelzaal. Daar zal men wat terughoudend zijn als het nog uitslag heeft. Maar zoals gezegd, de periode waarin de ziekte besmettelijk is, is niet bekend. Waarschijnlijk is het al besmettelijk nog voordat de uitslag opkomt.

Hoe gaat de arts er mee om?

Deze aandoening gaat vanzelf weer over. Wanneer dat na een week nog niet is gebeurd is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.

Wetenschappelijk nieuws

Het HHV-6 virus kan de Zesde ziekte veroorzaken, behorend tot de kinderziekten. Buiten het ziekenhuis is het een onschuldig virus. In kinderziekenhuizen staat de ziekte bekend als een kwaal waarvan jonge kinderen hoge koorts en gevaarlijk uitziende koortsstuipen krijgen. Of HHV-6 ook bij een kleinere daling van de weerstand opnieuw ziekteverschijnselen kan geven, is nog niet bekend. Bij de andere menselijke herpesvirussen is dat wel het geval. Bron: Bart Meijer van Putten, NRC 26 mrt 2005, p. 42.