contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Zaadbalkanker

Hoe merk ik het?

Pijn in de testikel en de lies

Hoe werkt het?

Kanker van één van de testikels. Het begint als een klein hard knobbeltje in de bal. Dit groeit vrij snel. Er kan een zeurende pijn in de testikel en de lies ontstaan. De testikel voelt anders aan, het typische "balgevoel" is verdwenen. Het gezwel kan uitzaaien, veelal naar de lymfeklieren langs de grote bloedvaten in de buik of met het bloed naar de longen.

Hoe ontstaat het?

Zaadbalkanker komt niet veel voor, maar het is wel een van de meest voorkomende kankers bij jonge mannen. Meestal ontstaat het tussen de 20 en de 40 jaar. Het komt vaker voor bij mannen met zaadbalkanker in de familie, bij mannen bij wie de groei en indaling van de testikels niet zonder problemen is verlopen en bij mannen die verminderd vruchtbaar zijn.

Hoe ga ik er zelf mee om?

U kunt niet veel doen om het te voorkomen. Als u tot de risicogroep behoort (zie boven) is het belangrijk regelmatig zelfonderzoek te doen: controleer regelmatig de testikels en ga na of er geen zwelling te voelen is die er eerder niet was. Dat kan het beste gebeuren onder een warme douche of in een warm bad. (Door koude trekken de testikels omhoog in de zak en dan zijn ze moeilijker te voelen).

Hoe gaat de arts er mee om?

Testiskanker is één van de kankers die zich vaak goed laten behandelen. In de meeste gevallen is het te genezen, zelfs als er al uitzaaiingen hebben plaatsgevonden. De behandeling bestaat uit chirurgie (de aangedane testikel wordt verwijderd), bestraling van de lymfeklieren en lymfebanen en soms uit chemotherapie. De behandeling vindt meestal plaats in gespecialiseerde centra. Wielrenner Lance Armstrong (veelvoudig winnaar van de Tour de France) heeft zaadbalkanker gehad en is genezen. Hij heeft bewezen dat hij na de behandeling nog tot heel veel in staat was.

Wetenschappelijk nieuws

Zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen. Het is een raadsel waarom het aantal diagnosen sterk toe blijft nemen. In Nederland krijgen steeds meer mannen zaadbalkanker. In 2008 waren dat in Nederland totaal 683 mannen. Een verdubbeling sinds 1989. Om te vergelijken: bij borstkanker was in dezelfde periode sprake van een toename van 69% (bron: Kennisnetwerk integrale kankercentra). Ook in andere landen komt zaadbalkanker steeds vaker voor. Deskundigen vragen zich af waarom de toename zo groot is. Tijdens het symposium in november over jongeren en kanker, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Oncologie (NVvO), is duidelijk gemaakt dat zaadbalkanker bij mannen in de leeftijdsgroep 15 - 34 jaar met 38,2% veruit de meest voorkomende vorm van kanker is. Op nummer twee staat huidkanker met 11,8%. In de leeftijd 25-34 jaar voert zaadbalkanker zelfs met 41,9% de lijst aan. Prof. dr. Floor van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) heeft deze cijfers gepresenteerd. "De hoge cijfers over zaadbalkanker zijn niet algemeen bekend. Er moet meer onderzoek plaatsvinden naar de oorzaken van de sterke stijging." Prof. dr. Jourik Gietema van het Universitair Medisch Centrum in Groningen geldt als expert voor de behandeling van zaadbalkanker. Hij voert zelf onderzoek uit op dit belangrijke gebied. "Het is op dit moment nog volstrekt onduidelijk waarom zaadbalkanker steeds vaker voorkomt in Nederland," aldus Gietema. "Naar de oorzaak hiervan moet zeker meer onderzoek plaatsvinden." Voorzitter van Stichting Zaadbalkanker, Gerrit-Jan Steenbergen, zelf ervaringsdeskundige: "Zaadbalkanker staat al langer op nummer 1. De toename in het aantal mannen met zaadbalkanker is zeer verontrustend. Zeker omdat in deze groep van jonge mannen nog steeds een groot taboe op zaadbalkanker heerst. Zaadbalkanker moet gewoon overal bespreekbaar zijn, om deze toenemend aantal jonge mannen te kunnen ondersteunen. We moeten ons allen inzetten voor meer onderzoek naar de oorzaak van deze toename!," aldus Gerrit-Jan Steenbergen.