contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Wondroos

Hoe merk ik het?

  • Acute ontsteking van de huid, meestal aan het onderbeen of in het gezicht
  • Vaak begint de ontsteking plotseling; met een koude rilling, waarna hoge koorts ontstaat, soms met misselijkheid en braken
  • De huid is rood en pijnlijk

Hoe werkt het?

Wondroos is een infectie van de huid die meestal veroorzaakt wordt door de Streptococcusbacterie. Zo'n infectie maakt u acuut ziek, met plotseling hoge koorts (vaak voorafgegaan door een koude rilling) en gaat meestal ook gepaard met braken en hoofdpijn. Dit komt doordat de Streptococcus een giftige stof (toxine) produceert. De huid van het aangedane lichaamsdeel wordt rood en glanzend, vaak met een scherpe begrenzing van de normale huid. Soms ontwikkelen zich blaren. We spreken dan van belroos. De ontsteking doet zich het meest voor in een van beide onderbenen of op het hoofd.

Hoe ontstaat het?

De bacterie die wondroos veroorzaakt dringt de huid binnen via een defect(je) in de huid zoals een wondje of via een eczeemplek. Zo'n defectje is echter lang niet altijd zichtbaar. Als zich eens een wondroosinfectie heeft voorgedaan kan dat later (soms vele jaren later nog) opnieuw gebeuren. Sommige mensen hebben regelmatig last. Terugkerende ontstekingen beschadigen het lymfevatstelsel in het been. Op den duur kan daardoor wat zwelling van het been ontstaan.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Aan een eenmaal ontstane infectie kunt u zelf weinig meer doen. Heeft u een koude rilling, dek uzelf dan toe met extra dekens. Later kan het verkoeling geven als u het aangedane lichaamsdeel bedekt met natte omslagen.

Hoe gaat de arts er mee om?

Ga met klachten zoals hier beschreven naar uw huisarts. Deze zal u penicilline voorschrijven. Daarmee nemen de klachten na enkele dagen af. Als de plek waar de bacterie de huid is binnengedrongen zichtbaar is, moet deze worden behandeld. Doet de infectie zich regelmatig voor dan is het raadzaam goed passende steunkousen te dragen. U krijgt daardoor minder vochtophoping in het been en de bacterie kan daardoor minder makkelijk opnieuw toeslaan. Als u desondanks vaak last houdt kan het zinvol zijn maandelijks een injectie met een langwerkende penicilline te laten zetten. Daarmee wordt de bacteriegroei onderdrukt. Spreek eventueel af met uw arts dat u een voorraadje penicilline in huis heeft, zodat u onmiddellijk met de medicijnen kunt beginnen als de ontsteking weer eens de kop opsteekt.

Wetenschappelijk nieuws

De herziene standaard