contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Wintertenen en -handen

Hoe merk ik het?

  • Paarsrode kleine zwellingen op de bovenkant van tenen en vingers
  • Jeuk, pijn en een branderig gevoel
  • Meestal optredend na blootstelling aan kou

Hoe werkt het?

Onder wintertenen verstaan we jeukende, pijnlijke, branderige, paarsrode, vaak goed omschreven en dubbelzijdige, kleine zwellingen. Deze zwellingen bevinden zich meestal op de bovenzijde van de tenen of vingers maar soms ook op andere plaatsen van het lichaam zoals hielen, onderbenen, billen, neus en oren. In ernstige gevallen verschijnen er blaren of kleine zweertjes op de zwellingen. Wintertenen ontstaan in het algemeen in het koude jaargetijde, tijdens (vochtige) kou, vandaar de naam wintertenen. De pijn en jeuk treden met name op na opwarming van het aangedane lichaamsdeel. Wintertenen komen vooral voor bij grotere kinderen en vrouwen tussen twintig en veertig jaar maar ook ouderen kunnen er last van hebben. Het is meestal een onschuldige maar hinderlijke aandoening die na enkele weken spontaan weer verdwijnt. Vaak keren de klachten het jaar daarop in de winter weer terug. Er is echter een grote kans dat de klachten in de loop van jaren steeds minder ernstig zullen worden en uiteindelijk volledig zullen verdwijnen.

Hoe ontstaat het?

Wintertenen ontstaan ten gevolge van een abnormaal reageren van de spiertjes in de bloedvaten in de uiteinden van het lichaam op kou, vooral vochtige kou. De bloeddoorstroming in deze bloedvaten wordt daardoor belemmerd. Dit leidt tot beschadigingen van de bloedvatwand en ontstekingen van het (onderhuidse) weefsel eromheen. Dit wordt zichtbaar in de vorm van roodpaarse, verheven, kleine zwellingen op de huid. Erfelijkheid kan bij het ontstaan van wintertenen een rol spelen evenals andere bloedvatziekten zoals atherosclerose. Ook sommige geneesmiddelen, vooral de zogenaamde bètablokkers, kunnen het ontstaan van wintertenen bevorderen. Door betere kleding en verwarming in huis komen wintertenen langzaam maar zeker steeds minder vaak voor.

Hoe ga ik er zelf mee om?

De belangrijkste maatregel is zoveel mogelijk kou en vocht vermijden. Daarnaast is tijdens kou het dragen van warme, ruime kleding en goed passend, niet knellend, schoeisel van belang evenals het zoveel mogelijk in beweging blijven. Voorzichtig masseren van de aangedane lichaamsdelen kan helpen. Krabben moet hierbij worden vermeden, de huid kan hierdoor beschadigen waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Wisselbaden, afwisselend drie minuten in warm en een halve minuut in koud water, kunnen de klachten ook verlichten. Mogelijk helpen wisselbaden ook ter voorkoming van wintertenen, door het alvast wennen aan temperatuurswisselingen. U zou ook verwarming met een infrarode lamp kunnen proberen. Bij veel pijn kunt u een pijnstiller innemen, bij voorkeur aspirine.

Hoe gaat de arts er mee om?

  • Het is verstandig een afspraak te maken met uw huisarts:
  • bij blaren of wondjes;
  • bij heftige klachten;
  • bij afwijkingen op andere plaatsen dan tenen of vingers;
  • bij klachten die niet alleen tijdens kou optreden;
  • bij het gebruik van een bètablokker.

Geen wetenschappelijk nieuws gevonden