contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Wegblijven van de menstruatie, je hebt nog nooit gemenstrueerd

Hoe merk ik het?

Uitblijven van de eerste menstruatie na het zestiende levensjaar

Hoe werkt het?

Er is een grote variatie in dat wat een normale leeftijd voor de eerste menstruatie (menarche) genoemd kan worden. Op negenjarige leeftijd beginnen met menstrueren is normaal maar een eerste menstruatie op zeventienjarige leeftijd is eveneens volkomen normaal. Tot het zestiende levensjaar is er meestal geen enkele reden tot zorg. Er is ook geen reden voor nader onderzoek. Je moet je wel realiseren dat je ook zonder ooit gemenstrueerd te hebben toch zwanger kunt raken!

Hoe ontstaat het?

Primaire amenorroe kan veroorzaakt worden door afwijkingen van de vagina (als het maagdenvlies gesloten is kan het bloed niet naar buiten), door afwijkingen van de baarmoeder (soms is er geen baarmoeder aanwezig) en door hormonale afwijkingen (de eierstokken of hypofyse (pijnappelklier) functioneren niet goed).

Hoe ga ik er zelf mee om?

Als de lichamelijke ontwikkeling normaal verder verloopt en er ook al ontwikkeling is van secundaire geslachtkenmerken (borstontwikkeling, oksel- en schaamstreekbeharing) kun je rustig wachten tot je zestien bent geworden.

Hoe gaat de arts er mee om?

Blijft de menstruatie uit en gaat dit gepaard met afwijkingen in de groei, in de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken zoals beharingspatroon en borstontwikkeling of met andere lichamelijke afwijkingen, dan zal de huisarts je voor verder onderzoek verwijzen naar een kinderarts. Als de ontwikkeling verder normaal is maar de menstruatie blijft uit dan kan de huisarts als je zestien geworden bent een progesteron-belastingstest doen. Je krijg dan twaalf dagen lang progesterontabletten (een geslachtshormoon) toegediend. Na het staken van deze kuur moet er binnen een week een bloeding optreden. Deze bloeding is het bewijs dat je eierstokken en baarmoeder normaal functioneren. Je kunt dan rustig tot je achttiende wachten op je eerste natuurlijke menstruatie. Komt er na het staken van de kuur geen bloeding op gang, dan moet de kinderarts je verder onderzoeken. Niet zelden is een primaire amenorroe het gevolg van een aangeboren afwijking en deze is jammer genoeg (nog) niet behandelbaar.

Geen wetenschappelijk nieuws gevonden