contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Voetschimmel

Hoe merk ik het?

  • Rode, schilferende plekken aan de voetzolen en de rand van de voeten, soms met blaasjes en puistjes.
  • Anders: een verdikte, schilferende huid met kloofjes in het mocassingebied van de voet (voetzool en -rand).

Hoe werkt het?

Onze huid is bedekt met talloze schimmels en schimmelsporen. Normaal gesproken groeien deze niet uit, tenzij de omstandigheden voor hen extra gunstig zijn. Schimmels houden van vocht en warmte.

Hoe ontstaat het?

De schimmel die voetschimmel veroorzaakt loopt u op in het zwembad, de gymzaal of de badkamer. Deze schimmel voelt zich thuis daar waar het warm en vochtig is. Dat is vaak het geval als u dichte, slecht ventilerende schoenen draagt. De schimmel vormt sporen die blijven leven in schoenen en sokken. Zo kan het komen dat men, nadat een schimmelinfectie genezen is, zichzelf opnieuw besmet. Ondanks goede voorzorgsmaatregelen ziet men voetschimmel toch vaak weer terugkomen.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Houd uw voeten goed schoon en droog ze goed na het wassen. Draag goed absorberende sokken en schoenen die goed ventileren, dus bij voorkeur sandalen. Smeer de aangedane plekken twee keer per dag dun in met schimmelcrème (een imidazolbevattende crème, bijvoorbeeld miconazol). Deze is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Ga hier nog enige tijd mee door nadat de verschijnselen verdwenen zijn. Dat kan twee tot vier weken duren. Gebruik een schimmeldodend poeder om ook de schimmelsporen in schoeisel en sokken te doden.

Hoe gaat de arts er mee om?

U kunt voetschimmel vaak goed zelf behandelen. Zijn er niettemin problemen, raadpleeg dan uw huisarts. Als de schimmel niet reageert op een imidazolbevattende crème kan de huisarts een andere schimmelcrème voorschrijven (bijvoorbeeld terbinafine). De voetschimmel met het mocassinpatroon (afwijkingen zijn zichtbaar langs de rand van de hele voet) kan niet met schimmelcrèmes worden behandeld. Deze schimmel reageert wel op terbinafine in tabletvorm.

Wetenschappelijk nieuws

Huisartsen zien in de praktijk regelmatig patiënten met een bacteriële huidinfectie. Zij stellen meestal zelf de diagnose en ook behandelen huisartsen het merendeel van de huidinfecties zelf. De nieuwe herziene NHG-standaard is voor de praktiserend huisarts een concrete en praktische leidraad voor de diagnostiek van, de voorlichting over en de behandeling van oppervlakkige en diepe bacteriële huidinfecties. Bron: NTvG 2008;152(29):1602-3.