contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Vijfde ziekte

Hoe merk ik het?

  • Rode wangen met een vlekkerige uitslag op romp, armen en benen
  • Lichte koorts
  • Kinderen zijn er nauwelijks ziek van
  • Komt voor op de basisschoolleeftijd

Hoe werkt het?

De vijfde ziekte is een kinderziekte. Het wordt veroorzaakt door het parvovirus. De ziekte is niet zo heel erg besmettelijk. Ruim de helft van de bevolking krijgt het. Meestal in de basisschoolleeftijd maar ook op volwassen leeftijd kan men er nog mee besmet worden. Een dag of tien na de besmetting ontstaat wat koorts, maar die is zo weer over. Een week daarna (dus twee tot drie weken na de besmetting) komt de koorts weer terug, nu met rode wangen en een wat vlekkerige uitslag op het lichaam, de armen en de benen. De kinderen zijn er nauwelijks ziek van. Een dag of tien later verdwijnt de uitslag, maar hij kan de eerste tijd nog wel eens kortdurend terugkomen. De ziekte is besmettelijk in de week voordat de vlekjes opkomen. Wie de ziekte eenmaal heeft gehad kan haar niet nog eens krijgen.

Hoe ontstaat het?

Het virus wordt overgedragen via de lucht, door het inademen van microscopisch kleine speekseldruppeltjes die door een ander worden opgehoest.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Tegen de jeuk kunt u eventueel wat mentholpoeder gebruiken. Als uw kind zich niet ziek voelt mag het gewoon naar school. Zodra de uitslag ontstaat is de besmettelijkheid immers al voorbij. Maar houd u er rekening mee dat de schoolleiding hier toch wel vaak gevoelsmatige bezwaren tegen zal hebben, anders de overige ouders wel. Zwangere vrouwen die de ziekte nog niet gehad hebben, kunnen ermee besmet worden. Als de besmetting plaatsvindt in de eerste helft van de zwangerschap is er een licht verhoogde kans op een miskraam. Daar is niets tegen te doen. De ziekte wordt immers pas geconstateerd als de uitslag ontstaat en dat is na de besmettelijke periode. Mocht er tijdens de zwangerschap een infectie opgetreden zijn, ga dan naar de huisarts.

Hoe gaat de arts er mee om?

De vijfde ziekte is een onschuldige ziekte waarvoor geen behandeling nodig is.

Geen wetenschappelijk nieuws gevonden