contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Vaginale afscheiding

Hoe merk ik het?

  • Heldere, witte vaginale afscheiding
  • Niet of wat zurig ruikend
  • Geen verdere klachten veroorzakend

Hoe werkt het?

Normale vaginale afscheiding (fluor vaginalis) is helder en wit. Het ruikt weinig, hoogstens wat zurig en veroorzaakt in het algemeen geen klachten.

Hoe ontstaat het?

In de vagina leven bacteriën en schimmels. Eén bepaalde bacterie komt in de vagina in overmaat voor. Deze produceert een wat zurige stof die het voor andere bacteriën en schimmels moeilijk maakt om verder uit te groeien. Zo houdt de vagina zichzelf schoon. De vagina produceert altijd wat vocht en slijm. Dat is normaal. Soms ervaren vrouwen deze op zich normale afscheiding als overmatig. De hoeveelheid afscheiding varieert echter van vrouw tot vrouw. En ook bij elke vrouw afzonderlijk kan de afscheiding variëren van het ene moment tot het andere. De menstruatiecyclus kan van invloed zijn en/of het pilgebruik. Tijdens de zwangerschap neemt de afscheiding meestal toe, evenals tijdens seksuele opwinding.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Een overmatige afscheiding hoeft niet behandeld te worden, als het tenminste helder is en niet ruikt, zoals boven aangegeven. Vaak wordt het na verloop van tijd spontaan weer minder. Overmatige hygiëne daarbij kan averechts werken. Reinig daarom de schaamstreek alleen uitwendig; met alleen water zonder zeep. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en gebruik geen inlegkruisjes.

Hoe gaat de arts er mee om?

Als u twijfelt over de aard van de afscheiding is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan bekijken of de afscheiding normaal is of dat deze wordt veroorzaakt door een infectie. Hij kan dit zien aan het aspect van de afscheiding, soms aangevuld met microscopisch onderzoek. Zonodig kan wat materiaal opgestuurd worden voor een kweek. Is er sprake van bacteriële vaginose (wordt veroorzaakt door een verstoring van het biologische evenwicht in de vagina), dan zal hij u metronidazol voorschrijven in een eenmalige hoge dosering. Blijkt dat niet afdoende, dan krijgt u een kuur van een week. Als er sprake is van een schimmelinfectie zal de huisarts u een schimmeldodend middel voorschrijven (clotrimazol of miconazol). Als u niet in verwachting bent is het ook mogelijk de schimmelinfectie te behandelen met een tablet die u moet innemen (fluconazol). Als u klachten heeft die zouden kunnen wijzen op een gonorroe-infectie kan gericht een antibioticum worden voorgeschreven. Vaginale afscheiding als gevolg van Chlamydia kan worden bestreden met een antibioticum: doxycycline.

Wetenschappelijk nieuws

Gert-Jan van Baaren: ‘Economic evaluations and clinical decision making in obstetrical care’. De fibronectinetest bij vrouwen om een dreigende vroeggeboorte te voorspellen, reduceert het aantal doorverwijzingen naar academische ziekenhuizen. Het invoeren van de test kan jaarlijks 8,4 miljoen aan zorgkosten besparen. Dit is de belangrijkste conclusie van promovendus Van Baaren, die een kosten-baten analyse losliet op veel in de verloskunde gebruikte methoden en technieken. Ten tweede keek Van Baaren naar het gebruik van het pessarium om vroeggeboorte van tweelingen te voorkomen. Het gebruik hiervan levert gezondheidswinst op voor de pasgeborenen, en bespaart eveneens kosten in de zorg. Ook heeft het volgens hem zin om vrouwen die last hebben van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, te screenen op cardiovasculaire risicofactoren. Met een fibronectinetest kan ingeschat worden hoe groot de kans is dat een zwangere vrouw binnen een week bevalt. Voor deze test wordt wat vaginale afscheiding verzameld met een wattenstaafje. Daaruit wordt bepaald wat de concentratie van het eiwit fibronectine is. Als de concentratie verhoogd is (positieve fibronectinetest), bestaat de kans dat de bevalling binnen een week zal plaatsvinden. Als er geen verhoogde concentratie wordt gevonden (negatieve fibronectinetest), is de kans dat de bevalling binnen een week plaatsvindt zeer klein. De uitslag van de test is dusdanig betrouwbaar dat het voorkomt dat vrouwen ten onrechte worden doorgestuurd naar een academisch ziekenhuis, aldus de promovendus.