contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Uretritis

Hoe merk ik het?

  • Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen
  • Afscheiding uit de penis

Hoe werkt het?

Via de plasbuis wordt de blaas geleegd; bij vrouwen bevindt de uitgang van de plasbuis zich iets boven de vagina, bij mannen aan het uiteinde van de penis. Uretritis is een ontsteking van de plasbuis door een infectieverwekker. Er zijn meerdere infectieverwekkers bekend die een uretritis kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn Chlamydia trachomatis en Neisseria gonorroe. Maar ook andere virussen of schimmels kunnen een uretritis veroorzaken.

Hoe ontstaat het?

Een uretritis wordt meestal veroorzaakt door seksueel contact met een besmette partner. De tijd tussen besmetting en de eerste klachten is afhankelijk van de infectieverwekker maar bedraagt gemiddeld enkele dagen tot vijf weken.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Omdat een uretritis meestal wordt veroorzaak door seksueel contact met een besmette partner vermindert de kans op besmetting aanzienlijk door veilig, met een condoom, te vrijen. Aan een eenmaal opgetreden infectie kunt u zelf niets meer doen. Mannen moeten een afspraak maken bij de huisarts indien er sprake is van een branderig gevoel tijdens het plassen en/of van afscheiding uit de penis. Vrouwen moeten een afspraak maken indien er sprake is van pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen. Deze klachten kunnen echter ook heel goed passen bij een gewone blaasontsteking.

Hoe gaat de arts er mee om?

Indien er sprake is van geelgroene afscheiding (pus) is de diagnose uretritis al snel duidelijk. Indien deze afscheiding ontbreekt zal de huisarts de urine onderzoeken. Hiertoe moet u het eerste gedeelte van de plas in een schoon potje opvangen, minimaal twee uur na een voorgaande urinelozing. Bij twijfelachtige afwijkingen in de urine zal de huisarts u vragen een tweede keer urine op te vangen. Indien u zekerheid wilt over de veroorzaker van de infectie of indien de urineafwijkingen twijfelachtig blijven kan de huisarts de urine opsturen naar een laboratorium voor verder onderzoek. Ook is het mogelijk met een wattenstok wat materiaal af te nemen uit de plasbuis om dat verder te laten onderzoeken. De huisarts zal u antibiotica voorschrijven. Indien de klachten tijdens de kuur verdwijnen is controle meestal niet meer nodig. Zolang de infectie nog niet is behandeld of de kuur met antibiotica nog niet is afgemaakt kunt u anderen besmetten. U moet uw partner(s) vertellen dat u mogelijk een geslachtsziekte (SOA) heeft. Het kan zijn dat u de bacterie al lang bij u draagt. Om herbesmetting of besmetting van anderen te voorkomen moeten deze waarschijnlijk ook behandeld worden, ook als er geen klachten zijn. Vooral bij vrouwen bestaat er anders het risico van een opstijgende infectie die tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Wetenschappelijk nieuws

Er zijn de laatste jaren diverse nieuwe antibiotica op de markt gekomen, echter zonder spectaculaire verbeteringen. Terughoudendheid met breedspectrum- en nieuwe preparaten is geboden om de toenemende resistentieproblematiek de baas te kunnen blijven.De nieuwe orale macroliden claritromycine en azitromycine hebben het grote voordeel dat ze minder bijwerkingen geven en minder frequent te hoeven worden gedoseerd dan erytromycine. Ook de interactie met geneesmiddelen die via cytochroom-P450 worden gemetaboliseerd, is aanmerkelijk minder. Bij de behandeling van een uretritis veroorzaakt door Chlamydia trachomatis is een eenmalige dosis azitromycine reeds voldoende. Bron: FUS 98-1-8.