contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Burnout

Hoe merk ik het?

  • Moeheid
  • Slaapproblemen
  • Emotioneel labiliteit
  • Verminderd zelfvertrouwen
  • Concentratieverlies

Hoe werkt het?

Burnout is een situatie van lichamelijke en vooral geestelijke uitputting, als reactie op een jarenlange stress. U voelt zich moe, de hele dag, al bij het opstaan. Niettemin slaapt u slecht. Er kunnen vage lichamelijke klachten bestaan als hoofdpijn, spierpijn, gewrichtsklachten. Lichamelijk bent u ook veel eerder uitgeput. U bent emotioneel labiel, huilt om kleine dingen. U voelt zich leeg, u bent vaak somber en u bent uw oude zelfvertrouwen kwijt. U wordt moeilijker in de omgang want u bent sneller geïrriteerd, kunt minder hebben, u verliest ook uw interesse in de anderen. Op het werk wil het ook niet vlotten: het boeit u niet meer, u kunt het ook niet goed meer aan, het wordt teveel allemaal. Maar het lukt u niet zich daarover heen te zetten, orde op zaken te stellen. U verliest het overzicht, kunt zich niet meer concentreren, verliest zich in details. U gaat fouten maken, raakt daardoor in conflict met collega"s en superieuren, maar u kunt dat conflict ook niet goed hanteren. Zo zou het kunnen zijn, al zullen de accenten van de een tot de ander verschillen. Centraal staan de gevoelens van vermoeidheid, leegte, het niet meer aan te kunnen.

Hoe ontstaat het?

Dat heeft met uw persoonlijkheid te maken en met uw werk: hoe u met uw werk en hoe uw werk met u omgaat. Burnout ziet men vooral ontstaan bij mensen die zich met hart en ziel geven: ze zijn idealistisch, stellen hoge eisen aan zichzelf, zijn perfectionistisch. Ze voelen zich sterk betrokken en ook verantwoordelijk. Ze kunnen echter niet goed grenzen stellen. Ze zijn vooral werkzaam in sectoren waarin omgang met en zorg voor anderen wezenlijk onderdeel van het werk is: onderwijs, de zorg, welzijnswerk en de horeca. In het werk zijn de werkorganisatie en de sfeer daar van belang: Hebt u het gevoel er alleen voor te staan of als team? Kunt u ergens terecht met uw problemen? Bestaat er een systematische supervisie? Klopt de organisatie? Wat gebeurt is het volgende: u bent een enthousiast werker, zet zich volledig in. U voelt zich ook persoonlijk betrokken bij uw werk. U neemt het daardoor ook mee naar huis en maakt het probleem van uw cliënt ook een beetje het uwe. En u hebt meer cliënten. Zo kunt u geleidelijk aan emotioneel worden leeggezogen. Zeker als er thuis ook nog een boel te doen valt en zeker ook als u op het werk niet op anderen kunt terugvallen. Als deze situatie langer bestaat (jaren) dan kan het beeld van een burnout ontstaan als boven beschreven.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Burnout ontstaat geleidelijk en gaat ook niet zomaar weg. Een paar weekjes rust is niet voldoende. Belangrijk is dat u gaat erkennen dat er een probleem is en dat u er niet alleen mee blijft rondlopen. Ga erover praten, met uw partner, uw superieuren. Trek vervolgens de stoute schoenen aan en zoek hulp.

Hoe gaat de arts er mee om?

Maar een afspraak bij uw huisarts of de bedrijfsarts of een andere capabele hulpverlener. Zij zullen het probleem herkennen. Zij kennen ook mogelijkheden voor behandeling in uw omgeving. Er zijn verschillende manieren van aanpak. Ze hebben gemeen dat ze intensief zijn en de nodige tijd kosten. U moet tot nieuwe inzichten komen en die zichzelf eigen maken en dat gaat niet van de ene dag op de andere. Geleidelijk aan merkt u dan dat u minder moe wordt, weer meer geïnteresseerd raakt. Uiteindelijk kunt u uw werk weer hervatten. U zult merken dat uw aanpak heel anders is dan voorheen: betrokken, maar met voldoende afstand. Noem het professionele betrokkenheid. In plaats dat het werk u leegzuigt gaat u er juist voldoening uit putten.

Wetenschappelijk nieuws

Beginnend medisch specialisten voelen zich goed voorbereid op hun medische taken. Daarentegen ervaren zij hun voorbereiding op competenties zoals management, bestuurlijke zaken en omgaan met financiële aspecten van de gezondheidszorg als onvoldoende. Het grote aantal burnoutverschijnselen onder jonge specialisten is hiermee in verband te brengen, blijkt uit onderzoek van Michiel Westerman. Woensdag 19 december promoveert hij bij VUmc. Westerman verrichte interview- en vragenlijstonderzoek in binnen- en buitenland. De resultaten laten zien dat beginnend specialisten zich goed voorbereid voelen op de noodzakelijke medische kennis en vaardigheden. Daarentegen ervaren zij hun voorbereiding op de meer algemene competenties zoals management, bestuurlijke zaken en omgaan met financiële aspecten van de gezondheidszorg als onvoldoende. Dat is opvallend gezien het feit dat dit wel de helft van hun huidige werkzaamheden betreft. Westerman laat zien dat juist deze onvoorbereidheid op algemene competenties gerelateerd is aan burnout onder nieuwe specialisten: 10 procent van hen voldoet aan de criteria van burnout en bijna 20 procent voelt zich emotioneel uitgeput. De resultaten wijzen erop dat toenemende zelfstandigheid in de medische vervolgopleiding noodzakelijk is voor het opleiden van competente specialisten, maar dat de praktijk hierin geregeld tekort schiet. Westerman pleit dan ook voor extra training en toenemende zelfstandigheid tijdens de opleiding en gestructureerde coaching en inwerkprogramma's voor beginnend specialisten.

Werk