contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Boulimie

Hoe merk ik het?

  • Vreetbuien, eetverslaving
  • Braken of gebruik van laxeermiddelen na het eten
  • Lage bloeddruk
  • Hartritmestoornissen

Hoe werkt het?

Boulimie hoort tot de eetstoornissen, net als anorexia nervosa. Bij anorexie zijn de patiënten geobsedeerd door hun gewicht, dat in hun ogen veel te hoog is. Boulimie patiënten zijn geobsedeerd door eten. Ze hebben onbeheersbare vreetbuien, waarbij ze in korte tijd grote hoeveelheden voedsel naar binnen werken. Niet omdat ze honger hebben of zin in wat lekkers, maar omdat eten moet, ze zijn eraan verslaafd. Zo'n vreetbui kan af en toe voorkomen, soms ook enkele malen per dag. Boulimiepatiënten willen echter ook niet te dik worden. Hun gewicht is ook belangrijk voor hen. Daarom zullen ze na een vreetbui proberen zo snel mogelijk weer calorieën kwijt te raken. Bij voorbeeld door het eten weer uit te braken of door laxeermiddelen te gebruiken of door na een vreetbui weer te gaan vasten. Daardoor hebben boulimiepatiënten vaak een redelijk normaal gewicht. Echter, het lichaam raakt wel van slag. De slokdarm kan beschadigd raken door het vele braken, ze krijgen tekorten aan vitamines en essentiële voedingsstoffen. Door het braken en het gebruik van laxeermiddelen verliezen ze mineralen waardoor ze lage bloeddruk kunnen krijgen en hartritmestoornissen. Boulimiepatiënten zijn zich bewust van hun kwaal en ze schamen zich ervoor. Ze proberen het zoveel mogelijk voor de omgeving verborgen te houden. Doordat hun gewicht vaak normaal is vallen ze niet op zoals anorexie patiënten. Maar door het geheim dat ze bij zich dragen isoleren ze zich steeds meer waardoor hun probleem alleen maar groter wordt.

Hoe ontstaat het?

  • De ziekte komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer een op de 1.500 vrouwen lijdt eraan. Bij het ontstaan ervan spelen meerdere factoren een rol:
  • Culturele factor: de rolmodellen uit de mode- en de glamourwereld zijn extreem mager (velen hebben medisch gezien een ernstig ondergewicht). In een poging hen na te volgen zijn vele vrouwen voortdurend met hun lijn bezig, vaak van jongs af aan. De obsessie met voeding en de honger door het lijnen werkt het ontstaan van vreetbuien in de hand.
  • Psychosociale factoren: net als anorexie patiënten zijn boulimie patiënten vaak perfectionistisch, tegelijk onzeker en faalangstig en erg afhankelijk van wat de omgeving van hen vindt. Vaak hebben ze het moeilijk met hun emoties (boosheid, verdriet, angst, blijheid) en weten ze niet goed hoe die te hanteren en te uiten. Worden in die onzekere situatie bijzondere of irreële eisen gesteld, vanuit het gezin of vanuit de sociale omgeving, dan kan dat leiden tot een gestoord eetgedrag. We zien dat versterkt optreden in kwetsbare perioden als de puberteit en na traumatische gebeurtenissen.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Overgewicht is een reëel probleem in deze tijd. Het streven naar een gezond gewicht is belangrijk. Maar pas op dat het geen obsessie wordt die uw leven gaat beheersen. Dat kan namelijk leiden tot ernstige ziektes als boulimie en anorexia nervosa. Als u zich realiseert dat u boulimie hebt, zet u dan over uw schaamte heen en zoek dan hulp. Het probleem is te groot om het alleen op te lossen.

Hoe gaat de arts er mee om?

Als u een arts of een ander vertrouwenspersoon raadpleegt zal deze u verwijzen naar een instelling in de omgeving die zich toelegt op de behandeling van eetstoornissen. Er zijn meerdere behandelmethoden. Ze hebben gemeen dat de behandeling intensief is en langdurig. Uiteindelijk geneest de helft van de patiënten. Een kwart verbetert, het overige kwart blijft tobben met zijn ziekte.

Geen wetenschappelijk nieuws gevonden