contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Borstontsteking

Hoe merk ik het?

  • Rode, gevoelige en warme borsten
  • Koorts
  • Pijnlijke tepel

Hoe werkt het?

Een borstontsteking is een (meestal) acute ontsteking van het klierweefsel in de borst. Meestal zien we het optreden in het kraambed en tijdens de periode dat borstvoeding gegeven wordt. We zien dat een deel van de borst rood wordt en warm. Als je erop duwt is het gevoelig. Zet de infectie door dan wordt de zwelling pijnlijk. U krijgt koorts en voelt zich ziek. Als er niets aan gedaan wordt kan zich in de borst pus gaan ophopen (er ontstaat een abces). Uiteindelijk zal dat door de huid naar buiten doorbreken. Ook buiten de kraamperiode kan een borstontsteking ontstaan. Meestal is dan sprake van een ontstoken melkgang. Er ontstaat een pijnlijke wat verharde, warme plek in de buurt van de tepel. Soms kunnen zich hier ook abcessen vormen.

Hoe ontstaat het?

De ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën, meestal de staphylococcus bacterie. Deze kan in het klierweefsel terecht komen via de melkgangen, via tepelkloven of via het bloed.

Hoe ga ik er zelf mee om?

  • Probeer allereerst borstontstekingen te voorkomen. Dat betekent dat u een goede hygiëne moet betrachten als u borstvoeding geeft: handen wassen, tepels goed verzorgen en schoon houden. Doen zich de verschijnselen voor van een beginnende borstontsteking, dan is het vaak mogelijk de infectie in de kiem te smoren: leg de baby altijd eerst aan de ontstoken borst en zorg dat die goed geleegd wordt. Kolf zonodig af. Koude kompressen verlichten de pijn en bevorderen de genezing. Zet het proces toch door en krijgt u koorts boven de 38.5 graden Celsius, dan moet u contact opnemen met de arts.
  • Wat doet de arts?
  • De huisarts zal u adviezen geven als boven beschreven. Is de temperatuur hoger dan 38.5 graden Celsius of bent u er duidelijk ziek van, dan zal hij een antibioticum voorschrijven. Daarmee moeten de verschijnselen in enkele dagen afzakken en verdwijnen. In die periode kunt u gewoon borstvoeding blijven geven: de baby krijgt weliswaar penicilline binnen, maar behalve dat hij/zij daar wat diarree van kan krijgen kan dat geen kwaad. Daalt de temperatuur niet of stijgt hij weer dan kan het zijn dat er een abces is ontstaan. Consulteer dan weer de arts. Deze zal u verwijzen naar de chirurg. Met een echo kan deze vaststellen of er inderdaad sprake is van een abces. Is dat zo, dan zal dit onder narcose worden geopend, zodat de pus kan aflopen. Daarna treed spoedig herstel op.

Wetenschappelijk nieuws

De Bakermat, Expertisecentrum Kraamzorg in Vlaams-Brabant voerde een onderzoek naar de kennis van gezondheidswerkers rond borstvoeding. Er deden 750 personen mee aan dit onderzoek. Uit een van de vrgane bleek dat de meeste vragen van ouders gingen over borstontsteking (90 procent). Daarna kwamen vragen over tepelproblemen, de frequentie van de borstvoeding, afkolven, de voeding van de moeder en bijvoeding.