contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Bindvliesontsteking

Hoe merk ik het?

  • Rood verkleurd oogwit
  • Geïrriteerd aanvoelende ogen, soms sterk jeukend maar nauwelijks pijnlijk
  • Nauwelijks afgenomen gezichtsvermogen
  • Licht doet geen pijn aan de ogen
  • De ogen tranen, soms drijft er pus in de tranen en zit er pus in de wimpers

Hoe werkt het?

Een rood oog ontstaat door het opzwellen van de bloedvaatjes in het bindvlies dat het oogwit bedekt. De meest voorkomende oorzaak daarvan is een ontsteking van het bindvlies (conjunctivitis). Dit bindvlies bekleedt het oogwit en de binnenzijde van de oogleden. Bij een bindvliesontsteking zijn de ogen waterig. Ze voelen geïrriteerd aan maar doen niet echt pijn. Soms ziet u wat minder, door de tranen. Als er sprake is van een allergische oorzaak, dan kunnen de ogen sterk jeuken. Bij een bindvliesontsteking door bacteriën drijven er pusvlokken in het traanvocht. 's Ochtends bij het wakker worden zijn de wimpers vaak dichtgeplakt door de puskorsten. De oogleden zijn vaak wat opgezet.

Hoe ontstaat het?

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een bindvliesontsteking. Het kan ontstoken raken door een infectie met een virus of een bacterie. Maar ook door een allergische reactie (hooikoorts), door contact met een bijtende stof of door een vuiltje in het oog.

Hoe ga ik er zelf mee om?

  • Wat we er zelf aan kunnen doen hangt af van de oorzaak van de bindvliesontsteking. Meestal, zeker bij kinderen, is er sprake van een infectie door virussen. Daar is geen medicijn tegen. Houd de ogen regelmatig goed schoon met een watje met gekookt water. Na enkele dagen tot een week treedt spontaan verbetering op. Lijkt een bacterie de oorzaak (zie boven), houd ook dan de ogen zoveel mogelijk schoon. Als na een paar dagen geen verbetering optreedt, neem dan contact op met uw arts.
  • Is er sprake van hooikoorts, probeer dan of u de veroorzakende stof kunt vermijden. Meestal zal dat niet mogelijk zijn. Bij apotheek en drogist zijn cromoglycaat bevattende oogdruppels en neusspray verkrijgbaar die de allergische reactie remmen. Deze middelen voorkomen de klachten, maar ze zijn niet effectief als de klachten al volop aanwezig zijn. Ze moeten dan ook het hele gevoelige seizoen gebruikt worden. Wat de oorzaak van de oogontsteking ook is, als u contactlenzen draagt moet u deze uit te laten totdat het oog volledig genezen is.

Hoe gaat de arts er mee om?

Als een bacteriële ontsteking niet spontaan na een paar dagen verbetert, neem dan contact op met uw arts. Deze zal uw ogen bekijken om de diagnose te bevestigen. Zonodig zal hij een antibioticum (meestal tetracycline, chlooramphenicol of fucidinezuur) bevattende zalf of druppels voorschrijven. Als daarmee na enkele dagen geen verbetering optreedt, raadpleeg uw arts dan opnieuw. Ook als de hooikoorts niet verbetert met de cromoglycaat druppels en spray, moet u uw arts raadplegen.

Wetenschappelijk nieuws

Volgens een Nederlands onderzoek (R.P. Rietveld, G. ter Riet en P.J.E Bindels), gepubliceerd in het British Medical Journal, zijn slechts drie vragen aan de patiënt nodig om vast te stellen of een conjunctivitis (Bindvliesontsteking) een bacteriële oorzaak heeft. Dit zou kunnen leiden tot een gerichter voorschrijven van antibiotica bij conjunctivitis. De drie vragen betreffen (1) het aantal verkleefde ogen, (2) de aanwezigheid van jeuk en (3) een voorgeschiedenis van infectieuze conjunctivitis.