contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Bijbalontsteking

Hoe merk ik het?

  • Gezwollen testikels
  • Pijn in de testikels

Hoe werkt het?

De bijbal (epididymis) is in feite geen bal maar een streng die achter tegen de bal (testis) ligt. Hij bestaat uit enkele meters zeer dunne zaadleider, die in een kluwen bijeen ligt. De zaadcellen worden gevormd in de testis. Vanuit de testis komen ze terecht in de bijbal waar verdere rijping plaatsvindt. Vandaar uit worden ze door een dikker deel van de zaadleider vervoerd naar de prostaat. Een bijbalontsteking (epididymitis) ontstaat meestal in korte tijd. De bal lijkt op te zwellen, wordt erg pijnlijk. De zak (het scrotum) wordt rood en warm. U krijgt koorts en voelt zich ziek. Onbehandeld zal de ontsteking na verloop van tijd spontaan afzakken. De kans is erg groot dat de fijne structuren in de bijbal daarbij blijvend beschadigd raken en geen zaadcellen meer kunnen doorlaten.

Hoe ontstaat het?

Ontstekingen van de bijbal worden veroorzaakt door bacteriën die via de zaadleider vanuit de prostaat in de bijbal terecht komen. Veel mannen hebben af en toe een prostaatontsteking, veroorzaakt door "gewone" darmbacteriën die via de plasbuis in de prostaat terechtkomen. Vaak verloopt Zo'n ontsteking licht, geeft weinig klachten en gaat vanzelf over. Soms (zelden) kan Zo'n prostaatontsteking toch een bijbalontsteking veroorzaken, die dan schijnbaar uit het niets ontstaat. Een epididymitis kan ook een complicatie zijn bij geslachtsziekten. Gonorroe en Chlamydia zijn ontstekingen van de plasbuis die door geslachtsgemeenschap worden overgebracht. Gonorroe veroorzaakt pijn bij plassen en een pusachtige afscheiding uit de penis. Chlamydia kan een branderig gevoel bij het plassen veroorzaken en een beetje heldere afscheiding uit de penis. Veel vaker geeft het bij de man geen klachten. Beide micro-organismen kunnen via de prostaat en de zaadleider een acute bijbalontsteking veroorzaken.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Als u een acute bijbalontsteking hebt is het zaak snel een arts te raadplegen om blijvende beschadiging van de bijbal te voorkomen. Neem rust, een ijsblaas kan verlichting geven. Gebruik zonodig pijnstillers. Verder: voorkomen is beter dan genezen, dus Vrij Veilig.

Hoe gaat de arts er mee om?

De arts zal een kweek afnemen uit de plasbuis. In afwachting van de uitslag daarvan (kan enkele dagen duren) zal hij een antibioticum voorschrijven. Of soms een combinatie van antibiotica. Daarmee zakken de verschijnselen in enkele dagen af. Ook al zijn de klachten verdwenen, het is belangrijk toch een controleafspraak bij de arts te maken. Als er namelijk sprake is van een geslachtsziekte moet ook uw partner behandeld worden.

Wetenschappelijk nieuws

Volgens Jan E.A.M. van Bergen, huisarts-epidemioloog, wordt een bijbalontsteking op jonge leeftijd vaak veroorzaakt door een soa (sexueel overdraagbare aandoening), zonder dat er urethritisklachten (ontstekingen van de plasbuis) hoeven te zijn. Bij verdenking op een seksueel verkregen infectie dient onderzoek op chlamydia en gonorroe plaats te vinden.