contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Syfilis

Hoe merk ik het?

  • Pijnloze zweer op de geslachtsorganen of de anus
  • Soms alleen toegenomen vaginale afscheiding

Hoe werkt het?

Syfilis (lues) is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door een bacterie (Treponema Pallidum). Een infectie met deze bacterie kent verschillende stadia: het primaire, het secundaire, het latente en het tertiaire stadium. Kenmerk van het primaire stadium is een pijnloze, harde zweer (sjanker of ulcus durum). Deze zweer ontstaat één tot dertien weken na besmetting op de plaats van de infectie, meestal op de penis, rond de vagina, rond de anus of in de mond. Zeker bij vrouwen kan hij onopgemerkt blijven en beperken de verschijnselen zich vaak tot een abnormale vaginale afscheiding. De lymfeklieren in die omgeving kunnen pijnloos gezwollen zijn. De zweer geneest binnen enkele weken. Maar de infectie blijft bestaan! Zo'n zes tot twaalf weken na de infectie begint het secundaire stadium. In dit stadium zijn de voornaamste verschijnselen: een niet jeukende huiduitslag, soms alleen zichtbaar op de handpalmen of de voetzolen, zweren in de mond, een grieperig gevoel, zwelling van de lymfeklieren en haaruitval. Rond de anus, de vagina en op de penis kunnen platte, wratachtige, vochtige en zeer besmettelijke verdikkingen ontstaan, de condylomata lata. De Symptomen in het secundaire stadium kunnen maanden duren. Na het verdwijnen van de verschijnselen in het tweede stadium gaat de syfilis over in het latente stadium; een periode van vele jaren, soms zelfs levenslang, zonder Symptomen. Na deze lange periode zonder verschijnselen kan de aandoening overgaan in het derde stadium; de syfilis heeft zich dan uitgebreid naar de huid in de vorm van knobbels en zweren (gumma), naar andere organen, het hart- en vaatstelsel en het zenuwstelsel. Dit derde stadium komt in de westerse wereld zelden voor. Een zwangere vrouw die aan syfilis lijdt kan de aandoening overdragen op haar kind vanaf de vierde maand van de zwangerschap. In Nederland wordt in het begin van iedere zwangerschap bloedonderzoek verricht naar de aanwezigheid van syfilis.

Hoe ontstaat het?

Syfilis is een geslachtsziekte en wordt overgedragen door seksueel contact. Mensen met primaire of secundaire syfilis zijn besmettelijk en moeten seksueel contact vermijden totdat de behandeling is afgerond.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Als u eenmaal besmet bent kunt u zelf niets meer doen. Nadat u seks hebt gehad met een mogelijk besmette partner moet u bij iedere zweer op of rondom de geslachtsorganen, rond de anus of de mond een afspraak maken met de huisarts. De huisarts zal u dan hoogstwaarschijnlijk verwijzen naar een specialist met kennis van geslachtsziekten, meestal de huidarts (dermatoloog).

Hoe gaat de arts er mee om?

  • Syfilis is goed te behandelen met antibiotica. In het algemeen worden de antibiotica toegediend via injecties in de bil. Na behandeling zijn nacontroles, afhankelijk van het stadium, gedurende enkele tot vele jaren noodzakelijk. U moet uw partner(s) vertellen dat u syfilis heeft. Om besmetting van anderen te voorkomen moeten ook deze partners behandeld worden. Bij primaire syfilis lopen alle partners van de voorafgaande drie maanden gevaar. Bij secundaire syfilis zelfs die van het voorafgaande jaar.
  • Immuniteit na een besmetting treedt niet op. De ziekte kan dus na herbesmetting opnieuw optreden.

Wetenschappelijk nieuws

De geslachtsziekte Syfilis is sinds kort weer aan een opmars begonnen in Europa. De voornaamste oorzaak daarvan is onbeschermd seksueel verkeer tussen homoseksuele mannen. De toename is vooral zichtbaar in de grote steden van Europa. Dat zegt het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Bestrijding. Het aantal mensen met de ziekte is tussen 2000 en 2004 verdubbeld. Besmetting vindt plaats via slijmvliezen van penis, vagina, mond en anus. De eerste symptomen zijn zweren en jeukende uitslag op de besmette lichaamsdelen. In latere stadia kunnen ontstekingen in alle organen gaan optreden en zelfs hersenvliesontsteking en verwardheid. Bij tijdige ontdekking is de ziekte goed behandelbaar met antibiotica.