contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Steenpuist

Hoe merk ik het?

  • Rode, pijnlijke zwelling in de huid
  • In het midden van de zwelling ontstaat een pusblaar of een vaste prop
  • Kan gepaard gaan met koorts

Hoe werkt het?

Een steenpuist is een diepe ontsteking van een haarfollikel (haarwortel). Rondom de ontstoken haarwortel ontstaat een warme, rode, pijnlijke zwelling. Na een paar dagen wordt in het midden van de ontsteking een pusblaar of een zwarte prop zichtbaar. Zodra de pus is weggelopen of de prop is verwijderd geneest de ontsteking snel. Soms raken de lymfebanen die van de ontsteking aflopen ook ontstoken en soms zwellen de lymfeklieren in de buurt mee op. Er kan een groepje steenpuisten bij elkaar ontstaan. Zoiets noemen we een negenoog of karbunkel. Zo'n ontsteking is erg pijnlijk en u kunt er flink ziek van zijn. Een negenoog geneest maar moeizaam en laat een fors litteken achter.

Hoe ontstaat het?

De huidinfectie die een steenpuist tot gevolg heeft, wordt veroorzaakt door een bacterie, de Staphylococcus aureus. Het is meestal niet duidelijk waardoor een infectie met deze bacterie optreedt. Soms speelt beschadiging of irritatie van de huid door wrijving of schurende kleding een rol (bijvoorbeeld bij wielrenners). Soms is er sprake van dragerschap. Dit betekent dat u de bacterie altijd bij u draagt, bijvoorbeeld in de neus. Van daaruit kunt u dan de eigen huid besmetten.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Vroeger werd vaak geadviseerd trekzalf (diachylon) op een steenpuist aan te brengen om het rijpingsproces te versnellen. Tegenwoordig betwijfelt men het nut daarvan. Een ongecompliceerde steenpuist laten we het beste rijp worden. Als hij doorbreekt kunt u de pus voorzichtig (!) uitduwen. De centrale prop kunt u met een pincet verwijderen. Houd de wond goed schoon.

Hoe gaat de arts er mee om?

  • In een aantal gevallen moet u bij een steenpuist uw huisarts raadplegen:
  • als u een afwijking heeft aan een hartklep of een kunstklep hebt;
  • als de steenpuist zich rond de neus bevindt (er zouden bacteriën in de bloedvaten rond de hersenen terecht kunnen komen en daar een abces kunnen veroorzaken);
  • als de lymfeklieren in de buurt ook ontstoken raken;
  • als u er ziek bij bent;
  • als er sprake is van een negenoog.

Wetenschappelijk nieuws

Huisartsen zien in de praktijk regelmatig patiënten met een bacteriële huidinfectie. Zij stellen meestal zelf de diagnose en ook behandelen huisartsen het merendeel van de huidinfecties zelf. De nieuwe herziene NHG-standaard is voor de praktiserend huisarts een concrete en praktische leidraad voor de diagnostiek van, de voorlichting over en de behandeling van oppervlakkige en diepe bacteriële huidinfecties. Bron: NTvG 2008;152(29):1602-3.