contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Spruw

Hoe merk ik het?

Witte plekken op de tong

Hoe werkt het?

In de geneeskunde heeft spruw meer betekenissen. Onder andere wordt ermee bedoeld een infectie van het mondslijmvlies met een gist, candida albicans. Dat is de betekenis waartoe we ons in dit hoofdstuk beperken. Candida albicans is een gist dat bij de mens als parasiet aanwezig is op de huid en in de darm. Normaal zorgt het afweersysteem ervoor dat de gist niet gaat woekeren en daardoor hebben we er meestal geen last van.

Hoe ontstaat het?

  • Soms, als de omstandigheden voor de gist erg gunstig zijn of als de afweer verminderd is kan de gist toch de overhand krijgen en klachten geven. Er kunnen dan afwijkingen ontstaan aan de huid en aan de slijmvliezen (mond, slokdarm, vagina). Een Candida infectie van de mond noemen we spruw. Daarbij zijn witte plekken te zien op de tong, soms ook op de wangen en het verhemelte. Die plekken zijn scherp afgegrensd van het gezonde slijmvlies. Je kunt ze ook niet wegvegen. Ze maken de mond gevoelig.
  • Wat kunt u er zelf aan doen?
  • Bij baby"s gaat het vaak vanzelf weer over. Af en toe een lepeltje verdund bosbessensap werkt ook goed. Astmapatiënten die last hebben moeten de mond goed spoelen na het inhaleren.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij baby"s gaat het vaak vanzelf weer over. Af en toe een lepeltje verdund bosbessensap werkt ook goed. Astmapatiënten die last hebben moeten de mond goed spoelen na het inhaleren.

Hoe gaat de arts er mee om?

Als de baby last heeft ga dan naar de dokter. Deze kan medicijnen voorschrijven die de verschijnselen bestrijden. Kook de spenen goed uit. Soms is het nodig ook de tepels te behandelen met gistdodende zalf. Verzwakte patiënten worden behandeld met gistdodende middelen, in drank of tabletvorm.

Wetenschappelijk nieuws

Spruw

Verstikking is een bekende bijwerking van miconazol orale gel, maar desondanks zijn niet alle artsen en apothekers hiervan op de hoogte. Miconazol orale gel is taai om zo lang mogelijk in contact te zijn met het mondslijmvlies. Het is belangrijk de gel op juiste wijze aan te brengen, met een vinger of wattenstaafje direct op het slijmvlies, omdat de taaie gel de nauwe luchtweg van jonge kinderen gemakkelijk kan afsluiten. De arts en/of apotheker moet de moeders hierover duidelijk instrueren. Dit artikel beschrijft een causus waarin een 3 weken oude baby bijna stikte bijna, nadat de miconazol orale gel, net als de miconazol crème, door een foutief advies van de apotheker voor het voeden op de tepels van de moeder was aangebracht in plaats van direct op het mondslijmvlies van de baby. Bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum waren eerder 9 soortgelijke meldingen gedaan. Miconazol orale gel is één van de behandelingsmogelijkheden van orale candidiasis of spruw. Spruw komt bij 5% van de gezonde zuigelingen voor en kan in sommige gevallen leiden tot pijn, voedingsproblemen en toegenomen huilen. De meeste kinderen ondervinden er echter geen hinder van, zodat het de vraag is of spruw wel medicamenteus behandeld dient te worden. Bron: NTvG 2004;148(32):1577-81.