contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Slijmbeursontsteking

Hoe merk ik het?

Beweging worden pijnlijk

Hoe werkt het?

Een slijmbeurs (bursa) is een plat zakje, gevuld met een minimale hoeveelheid vocht. Het bevindt zich tussen twee ten opzichte van elkaar bewegende lichaamsstructuren. Bijvoorbeeld tussen huid en gewrichten (bij de knie en bij de elleboog) of tussen botten en pezen (in de schouder, bij de heup). Als die twee lichaamsstructuren bewegen, bewegen de wanden van de slijmbeurs mee en ze glijden daarbij vrijwel wrijvingloos over elkaar. Zo helpt de slijmbeurs de beweging zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hoe ontstaat het?

  • We zullen enkele belangrijke slijmbeurzen bespreken, met de klachten die ze kunnen veroorzaken.
  • Schouderslijmbeurs (bursa subacronialis). Deze bevindt zich in de schouder tussen het bot van de bovenarm en de pees van de spier die de arm zijwaarts omhoog heft. De ontsteking ontstaat vaak bij het vorderen van de leeftijd en is het gevolg van het minder van kwaliteit worden van de weefsels: de slijmbeurs raakt wat verlittekend in de loop der jaren, er ontstaan verkalkinkjes in. Kortom, hij glijdt niet meer zo soepel. Wordt hij dan toch een keer overbelast, dan zwelt hij op, gaat vocht bevatten. Beweging, vooral zijwaarts heffen van de bovenarm, wordt pijnlijk. Het kan even duren voor de ontsteking en de klachten afzakken. Een dergelijke ontsteking kan later ook gemakkelijk weer terugkomen.
  • Bursa trochanterica. Dat is de slijmbeurs bij de uitstekende botpunt van de heup. Hij ligt tussen het bot en een brede pees. Ook deze slijmbeurs kan gaan ontsteken als gevolg van veroudering. Het geeft pijn bij het belasten van het aangedane been en bij liggen op die zijde.
  • Knieslijmbeurs. Bij de knie bevinden zich enkele slijmbeurzen, tussen het bot en de huid. Zo'n slijmbeurs kan ontstoken raken door stoten. Na het voorval zwelt de slijmbeurs op, wordt vaak wat rood en warm. Het kan enkele weken duren voor de zwelling weer is afgezakt. De ontsteking kan ook ontstaan door chronische belasting. Een opgezette slijmbeurs is een beroepsziekte bij stratenmakers en tapijtleggers die de hele dag op de knieën zitten. Een knieslijmbeurs kan ook ontstoken raken door bacteriën. Bijvoorbeeld door een infectie van de huid die zich uitbreidt naar de slijmbeurs of door een prik in de slijmbeurs, bijvoorbeeld door een splinter. Er ontstaat dan een rode, warme, erg pijnlijke zwelling, die gepaard gaat met flinke koorts en ziek zijn.
  • Elleboogslijmbeurs. Is in wijze van ontstaan vergelijkbaar met de knieslijmbeurs: door stoten, chronische belasting en door infectie. De verschijnselen zijn ook hetzelfde.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Schouderslijmbeurs. Geef de schouder aanvankelijk rust, draag hem eventueel enkele dagen in een draagdoek. Leg in bed een kussen naast u waarop u de arm kunt laten rusten. Begin na enkele dagen weer met oefenen (het grote gevaar is dat de schouder verstijft!). Ga voorover staan en draai vanuit de schouder kleine rondjes, met afhangende arm. Als dat goed gaat kunt u de oefeningen geleidelijk uitbreiden.

Hoe gaat de arts er mee om?

  • Schouderslijmbeurs. Is de pijn te heftig of gaan de klachten niet over, raadpleeg dan uw arts. Na onderzoek kan deze ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Een andere mogelijk is dat hij een injectie geeft in de slijmbeurs met een pijnstiller en een ontstekingsremmend hormoon. Dit heeft vaak goed resultaat.
  • Heupslijmbeurs. Ontstekingsremmers kunnen verbetering geven of ook een injectie, soms enkele malen herhaald. De kwaal is hardnekkig.
  • Knie- en elleboogslijmbeurs. Als de zwelling na stoten hardnekkig blijft bestaan wordt de slijmbeurs leeggezogen. Als de zwelling terugkomt kan dat herhaald worden. Vaak wordt dan wat ontstekingsremmend hormoon ingespoten. Blijft de zwelling toch steeds terugkomen dan kan de slijmbeurs operatief worden verwijderd. Door bacteriën geïnfecteerde slijmbeurzen worden behandeld met rust, antibiotica en soms met een operatieve ingreep.

Wetenschappelijk nieuws

Uit een promotie-onderzoek van Arthur de Gast (Erasmus MC) komt naar voren dat de zachte weefsels rondom het schoudergewricht een functie hebben die sterk afhankelijk is van de positie van het schoudergewricht. Zo kon worden aangetoond dat de oorsprongspees van de bicepsspier in het eerste deel van de armheffing de rotatiebeweeglijkheid van het schoudergewricht bevordert, terwijl in het tweede deel van de armheffing deze hierop juist remmend werkt. Deze functieverandering was nog niet bekend. Tevens werden de ligging en vormveranderingen (tijdens bewegingen in het schoudergewricht) van de klinisch meest belangrijke slijmbeurs van het schoudergewricht vastgelegd: de bursa subacromialis-subdeltoidea. Veel artsen en fysiotherapeuten veronderstellen dat aandoeningen van deze bursa (zoals een bursitis) en aandoeningen van de aangrenzende zachte weefsels (zoals een peesontsteking) op grond van lichamelijk onderzoek duidelijk van elkaar kunnen worden onderscheiden. Dit onderzoek toont echter aan dat een functioneel anatomische basis voor een dergelijk onderscheid door de innige samenhang van deze bursa en schouderpezen ontbreekt. Bepaalde diagnostische moeilijkheden kunnen hiermee worden verklaard.