contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Schimmelnagel

Hoe merk ik het?

  • Geel of geelbruin verkleurde nagel(s)
  • De nagel is vaak (soms sterk) verdikt
  • De nagel kan loslaten van het nagelbed

Hoe werkt het?

  • Een schimmelnagel is een infectie van de teen- en/of vingernagels door een schimmel.
  • Aanvankelijk ziet de infectie eruit als een wat geelwitte verkleuring van een deel van de nagel (kalknagel). In de loop van de tijd wordt de nagel steeds dikker. Hij kan loslaten van de onderlaag en op een gegeven moment afvallen. Daarna groeit een nieuwe nagel uit, maar ook die zal weer geïnfecteerd zijn.

Hoe ontstaat het?

Onze huid is bedekt met talloze schimmels en schimmelsporen. Normaal gesproken groeien deze niet uit, tenzij de omstandigheden voor hen extra gunstig zijn. Schimmels voelen zich thuis waar het warm en vochtig is. Dat is vaak het geval als u dichte, slecht ventilerende schoenen draagt. Zeker als een nagel beschadigd is zal de schimmel zich daarin willen nestelen.

Hoe ga ik er zelf mee om?

  • U hoeft een schimmelnagel niet te behandelen. Als u het ontsierend is zou u de nagel kunnen lakken.
  • Is de nagel verdikt, dan kunt u hem (laten) afschuren met puimsteen. Een behandeling van de nagel zelf met een schimmeldodende tinctuur of lak is niet effectief; de schimmel zit namelijk ook in het nagelbed. Een goede hygiëne van de voeten is belangrijk om opnieuw infectie te voorkomen. Was de voeten, droog ze goed af, draag goed absorberende sokken en ventilerende schoenen.

Hoe gaat de arts er mee om?

Heeft u last van uw schimmelnagels dan kan het zinvol zijn in overleg met de huisarts een tablettenkuur te starten. Dit is een kuur van drie maanden. Na deze kuur is de schimmel voor het oog nog niet verdwenen. Dat is pas het geval als er een nieuwe nagel is uitgegroeid.

Wetenschappelijk nieuws

De vernieuwde NHG-Standaard Dermatomycosen geeft richtlijnen voor diagnostiek en beleid bij infecties van de huid, haren en nagels door schimmels en gisten. De belangrijkste wijzingen ten opzichte van de vorige standaard zijn het bij voorkeur niet meer gebruiken van een combinatiepreparaat van een imidazol en een corticosteroïd, het behandelen van een diepe dermatomycose met een orale behandeling met terbinafine en het niet meer adviseren van griseofulvine. Van de schimmels kunnen dermatofyten de haren, nagels en huid invaderen, van de gisten zijn het vooral Candida en Malassezia. Bron: H&W 2008;50(2):76-85.