contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Ringworm

Hoe merk ik het?

  • Rode plek op de huid die steeds groter wordt en in het centrum weer geneest.
  • Daar waar de huid rood verkleurt ziet men schilfering en ontstaat jeuk.
  • Kan overal op het lichaam voorkomen

Hoe werkt het?

Ringworm is een schimmelinfectie van de huid die op een plekje begint en steeds verder naar buiten uitgroeit. In het midden, waar de infectie begon geneest de huid weer, zodat een zich steeds verder uitbreidende rode cirkel ontstaat. Vandaar de naam ringworm.

Hoe ontstaat het?

Onze huid zit vol schimmels en gisten die onder normale omstandigheden niet uitgroeien. Onder bepaalde omstandigheden doen ze dat toch, bijvoorbeeld als de huid beschadigd is.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Ringworm is weinig besmettelijk en goed te behandelen. Bij drogist of apotheek is miconazolcrème verkrijgbaar. Als u dat twee maal per dag aanbrengt op en rond de schimmelplek zal deze meestal vrij spoedig verdwijnen.

Hoe gaat de arts er mee om?

Als na 2 weken nog geen verbetering is opgetreden, raadpleeg dan uw huisarts. Hij kan u een andere crème voorschrijven.

Wetenschappelijk nieuws

De nieuwe NHG-Standaard Bacteriële huidinfecties (eerste herziening) geeft richtlijnen voor de diagnostiek en de behandeling van oppervlakkige en diepe bacteriële infecties van de huid zoals ringworm. Bovendien geeft deze standaard richtlijnen voor het gebruik van antibiotica van huidinfecties bij (bijt)wonden, tekenbeten, recidiverende ,erisypelas of cellulitis en furunculose. Bacteriële huidinfecties in de huisartsenpraktijk vormen ongeveer 3 procent van het aantal consulten per jaar. Bron: H&W 2007;50(9):426-44.