contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Regenboogvliesontsteking

Hoe merk ik het?

  • Het oog is rood
  • Het oog is pijnlijk, vooral als er licht op valt

Hoe werkt het?

Een rood oog ontstaat door het opzwellen van de bloedvaatjes in het bindvlies dat het oogwit bedekt. Daar zijn vele mogelijke oorzaken voor. Een daarvan is een regenboogvliesontsteking (iridocyclitis). Als je een oog goed bekijkt, zie je in het midden een zwart rondje. Dat noemen we de pupil. Via de pupil valt het licht in het oog. Om de pupil heen bevindt zich het regenboogvlies of de iris. Dit kan blauw, bruin, groen of grijs zijn en alle kleuren ertussenin. Als er veel licht op het oog valt zorgt de iris dat de pupil nauw is. Bij weinig licht verwijdt de pupil. De iris kan ontstoken raken (iridocyclitis). In zo'n geval zien we minder, het oog is pijnlijk, vooral als er licht op valt en het is rood.

Hoe ontstaat het?

Meestal is er sprake van een auto-immuun ontsteking. Dat wil zeggen dat het lichaam in dit geval zijn eigen weefsels beschadigt. Bij een iridocyclitis is er meestal ook een andere chronische ontsteking elders in het lichaam in het spel, zoals de ziekte van Bechterew (chronische aandoening van de wervelkolom) of een chronische darmontsteking.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Hebt u een pijnlijk rood oog, raadpleeg dan altijd uw arts. Een regenboogvliesontsteking kunt u niet zelf vaststellen. Het is een aandoening die, onbehandeld, bedreigend is voor het oog.

Hoe gaat de arts er mee om?

Uw arts zal de diagnose vermoeden op grond van het klinisch beeld. U wordt dan doorverwezen naar de oogarts. Deze kan de diagnose stellen met behulp van speciale apparatuur (de spleetlamp).Als behandeling worden twee soorten druppels voorgeschreven: corticosteroïddruppels, die het ontstekingsproces tot rust moeten brengen met daarnaast atropine druppels om de pupil wijd te houden. Als u eenmaal een iridocyclitis gehad hebt, hebt u meer kans dat het later nog eens terugkomt. Vaak zult u de klacht dan herkennen. U moet dan weer contact opnemen met de oogarts voor een behandeling.

Wetenschappelijk nieuws

Huisartsen zien gemiddeld twee tot drie keer in de week een patiënt met een rood oog. Een enkele keer gaat het om een ernstige aandoening, zoals iridocyclitis of glaucoom. Het klinisch beeld is voor de artsen leidend om vast te stellen of er sprake is van een ernstige aandoening. Bron: Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 3:132-136.