contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Pylorusstenose

Hoe merk ik het?

Baby`s: braken

Hoe werkt het?

Pylorusstenose of pylorushypertrofie is een aandoening die we zien bij kleine baby"s. Vanaf een leeftijd van drie of vier weken gaan zij braken, na de voeding. Eerst een beetje, maar na verloop van tijd na iedere voeding. En niet zomaar braken: de voeding wordt met een boog uitgespuwd (we noemen dat projectiel braken). Voor de baby is dat een bedreigende toestand. Die krijgt nauwelijks voeding binnen en veel te weinig vocht. Uitdroging ligt dus op de loer. Een uitgedroogde baby gaat slecht drinken, wordt slap, suf. De ogen liggen diep in de kassen, de fontanel is verzonken. Waardoor ontstaat dat spugen? Op de overgang van maag naar twaalfvingerige darmen bevindt zich een kringspier, de pylorus. Deze regelt dat telkens een kleine hoeveelheid voeding van de maag naar de darmen wordt doorgelaten. Bij pylorusstenose is deze spier te dik. Als hij ontspant kan onvoldoende voedsel passeren. Omdat de maag zijn inhoud toch kwijt moet ontstaat een braakreflex, waardoor de maaginhoud met kracht wordt uitgespuugd.

Hoe ontstaat het?

De aandoening is niet zeldzaam: drie op de duizend baby"s lijden eraan. Meer jongens dan meisjes. De oorzaak is niet bekend. Wel komt het in bepaalde families vaker voor.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Niet zo veel. Als een kleine baby veel braakt is het zaak een arts te raadplegen, want baby"s kunnen snel uitgedroogd raken. Er zijn meer mogelijke oorzaken voor braken op deze jonge leeftijd. De baby kan bijvoorbeeld te gulzig drinken of hij heeft een maagdarm infectie of voeding lekt terug van de maag naar de slokdarm (reflux).

Hoe gaat de arts er mee om?

De dokter probeert met u te achterhalen wat de oorzaak van het braken is. Bij pylorusstenose is het samenkrampen van de maag vaak door de buikwand zichtbaar. Ook is de verdikte kringspier vaak door de buikwand te voelen. Met een echo kan de diagnose met zekerheid gesteld worden. De behandeling is chirurgisch. De verdikte spier wordt gekliefd tot op het slijmvlies. De spier ontspant daarna, het voedsel kan weer passeren en de klachten zijn verdwenen.

Wetenschappelijk nieuws

Vorig jaar werd in een ziekenhuis in de staat Tennessee (VS), na het optreden van een aantal gevallen van kinkhoest, een profylactische kuur erytromycine aanbevolen aan alle kinderen die in die maand in dat ziekenhuis waren geboren. Uit een patiënt-controle-onderzoek blijkt een duidelijke associatie tussen het gebruik van erytromycine en het optreden van hypertrofische pylorusstenose (RR: 6,8 (95%BI: 3,0-15,7)). De voordelen van het orale gebruik van erytromycine bij pasgeborenen zullen moeten worden afgewogen tegen het risico van hypertrofische pylorusstenose. Bron: FUS 2000-05-40.