contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Prikkelbare darm

Hoe merk ik het?

  • Langdurige buikpijn gepaard met:
  • Een opgeblazen gevoel in de buik of:
  • Winderigheid of:
  • Een wisselend ontlastingspatroon (afwisselend verstopping en dunne ontlasting)

Hoe werkt het?

Bepaalde prikkels veroorzaken een verkramping van de darmen en dat kan heel pijnlijk zijn. Toch is het een betrekkelijk onschuldige aandoening. Er is meestal geen sprake van een onderliggende ziekte.

Hoe ontstaat het?

Wat de oorzaak precies is van een prikkelbare darm, is moeilijk aan te geven. Vaak is er niet één oorzaak maar spelen een aantal factoren een rol: bijvoorbeeld spanningen in combinatie met bepaalde voedingsmiddelen. Ook kan de zorg om de buikpijn op zich al de klachten in stand houden.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Omdat de klachten kunnen samenhangen met uw voedingspatroon is het nuttig uw eetgewoonten eens onder de loep te nemen. Eet in ieder geval regelmatig, zeker drie maaltijden per dag. Probeer na te gaan of bepaalde voedingsmiddelen een rol spelen bij het ontstaan van de klachten en mijd deze producten dan. Drink voldoende en gebruik een vezelrijke voeding (groente, fruit, eventueel zemelen, volkoren- of roggebrood). Ga na of spanningen een rol spelen en probeer daar wat aan te doen, bijvoorbeeld door de oorzaak ervan weg te nemen of door er eens met iemand over te praten.

Hoe gaat de arts er mee om?

Er is geen medicijn dat deze kwaal kan genezen. Wel zijn er middelen die tijdelijk de kramp wat kunnen doen afnemen. Andere middelen geven de darmen meer inhoud waardoor de klachten ook kunnen afnemen.

Wetenschappelijk nieuws

Er is een nieuwe behandelrichtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) over het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Behalve buikpijn en ontlastingsproblemen, lijden PDS-patiënten vaak aan vermoeidheid en spierpijn. Het blijkt dat hormonen, voeding en stress invloed hebben op PDS.