contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Pityriasis versicolor

Hoe merk ik het?

  • Kleine, vaak samenvloeiende vlekjes, licht op de donkere, donker op de lichte huid
  • De vlekjes bevinden zich vooral op schouders en romp, soms ook in gelaat en op armen en benen
  • De plekjes schilferen licht en kunnen wat jeuken

Hoe werkt het?

Deze oppervlakkige huidaandoening, waarvoor geen bekende Nederlandse benaming bestaat, komt nogal eens voor. Hij wordt veroorzaakt door een infectie met een gist (Malassezia furfur) die het pigment in de huid aantast, waardoor verkleuring van de huid ontstaat.

Hoe ontstaat het?

Het veroorzakende gist bevindt zich vaak op de normale, gezonde huid. Meestal merkt u daar niets van. Waarom in sommige gevallen toch een huidinfectie optreedt is niet duidelijk.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Op zich kan de aandoening geen kwaad. Hij is ook nauwelijks besmettelijk. Vindt u het ontsierend dan kunt u zichzelf behandelen met een seleniumsulfide bevattende shampoo (Selsun R). Smeer de aangedane plekken in met Selsun voor het slapen en laat de shampoo opdrogen. Spoel de volgende dag de huid af. Deze behandeling moet nog drie maal worden herhaald, met tussenpozen van drie maanden. Aanvankelijk ziet u geen verbetering optreden. Dat komt omdat het pigment meerdere maanden nodig heeft om te herstellen. Een andere mogelijkheid is om de huid te behandelen met een imidazolbevattende crème (bijvoorbeeld miconazolcrème) gedurende twee weken. Als het een groot huidoppervlak betreft is dat echter minder praktisch.

Hoe gaat de arts er mee om?

In zeer hardnekkige of uitgebreide gevallen kan de huisarts een tablettenkuur voorschrijven.

Wetenschappelijk nieuws

Mycosen van de huid worden veroorzaakt door schimmels (dermatofyten) en gisten. Dermatofyten kunnen van mens naar mens overgaan; ze zijn zeer besmettelijk. De huidaantasting blijft beperkt tot de dode laag van verhoornde cellen, alsmede de nagels en de haren. Slechts bij uitzondering worden dieper gelegen structuren aangetast. De meest voorkomende verwekkers van oppervlakkige mycosen in Nederland zijn de dermatofyten Trichophyton rubrum en T. mentagrophytes. Aandoeningen veroorzaakt door gisten zijn onder andere pityriasis versicolor en onychomycose. Bron: PS 2007; 23(6):31-3.