contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Overgewicht

Hoe merk ik het?

  • Dikker worden
  • Kortademig
  • Slechter slapen
  • Hogere kans op het krijgen van ziektes zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, kanker en diabetes

Hoe werkt het?

We praten van overgewicht als we zwaarder zijn dan goed voor ons is. De kleren knellen, je bent sneller kortademig, kunt moeizamer de trap op, kunt bijna je schoenen niet meer strikken. Je slaapt er slechter door (door het snurken). Bovendien en dat is niet het minst belangrijk: je voelt je erop aangekeken. Het is ook schadelijk, omdat overgewicht een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten is. Het verhoogt de kans op het krijgen van suikerziekte en hoge bloeddruk. Het vormt een extra belasting voor de gewrichten, vooral van de knieën, heupen en de rug. Het verhoogt de kans op galsteenklachten. Vrouwen met overgewicht hebben bovendien meer kans op het krijgen van borstkanker en baarmoederkanker. Mannen hebben meer kans op het krijgen van prostaatkanker en darmkanker. We onderscheiden twee vormen van vetzucht: het mannelijke of appel type. Dat betekent dat het overmatige vet zich vooral ophoopt rond het middel, in de buik. Daarnaast kennen we het vrouwelijke of peer type, waarbij het meeste vet zich bevindt rond de billen en de dijbenen. Het appeltype van vetverdeling is duidelijk ongunstiger: de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes is bij deze mensen duidelijk hoger dan bij mensen met het peertype.

Hoe ontstaat het?

  • Mogelijke oorzaken
  • Erfelijke factoren zijn van belang, in welke mate is moeilijk aan te geven.
  • De opvoeding. Is men door te zware ouders grootgebracht met een ongunstig eetpatroon, dan zal voortzetting daarvan op latere leeftijd ook tot overgewicht leiden.
  • Sociaal-economische factoren. Vroeger kwam vetzucht veel minder voor, ongetwijfeld omdat voedsel veel minder overvloedig beschikbaar was. Vetzucht heeft dus ook met welvaart te maken.
  • Psychologische factoren. Sommige mensen eten hun stress weg.
  • Medicijnen. Het zijn vooral medicijnen die op de hersenen werken en van invloed zijn op het gevoel van verzadiging. Bepaalde antidepressiva kunnen dit effect hebben en medicijnen die worden voorgeschreven bij mensen die verward (psychotisch) zijn.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Wees realistisch in het gewicht dat u wilt bereiken en leg de lat niet te hoog. Als u een gewichtsvermindering van tien procent heeft bereikt en u weet dat vast te houden, hebt u een hele prestatie geleverd. Het risico op complicaties van het overgewicht (zie boven) is daarmee al aanzienlijk afgenomen. De hele behandeling is samen te vatten in twee woorden: leef gezond. Dat betekent dat u moet zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Eet ook gezond en regelmatig. Let ook op wat u drinkt: frisdranken bevatten heel veel suiker. Ook alcoholische dranken bevatten veel calorieën. Als u een laag calorieëndieet gaat volgen vliegen in het begin de kilo's er af. Een dergelijk dieet is echter niet vol te houden en na staken van het dieet zitten de kilo's er binnen de kortste keren weer aan of zelfs meer dan dat (het jojo-effect). Een geleidelijke gewichtsdaling (één kilo per maand in plaats van één kilo per week) geeft veel meer kans op succes op de lange termijn. Om die reden zij ook speciale dieetpreparaten niet aan te raden.

Wetenschappelijk nieuws

Het identificeren en evalueren van factoren die een rol spelen bij de preventie van overgewicht zou een standaard onderdeel moeten zijn van het onderzoek hiernaar: wat werkt wel of niet onder welke omstandigheden bij welke groepen? Zo kom je tot effectieve strategieën die zijn afgestemd op de verschillende subgroepen en die zich richten op de juiste interventies. En kunnen deze toekomstige schoolprogramma's voor de preventie van overgewicht worden verbeterd. Dit concludeert gezondheidswetenschapper Mine Yildirim Spraakman. Zij promoveert 16 mei bij VU medisch centrum. Overgewicht en obesitas bij kinderen heeft een alarmerend niveau bereikt. Preventie is nodig om deze obesitas?epidemie te keren. Dit 'uitdijende' probleem van overgewicht wordt o.a. veroorzaakt door een gebrek aan lichamelijke activiteit, overmatig zittend gedrag (zoals tv kijken en computergebruik) en slechte eetgewoontes. School?interventies lijken een ideale aanpak om kinderen te bereiken voor de bevordering van gezond gedrag. Mine Yildirim Spraakman deed onderzoek naar de oorzaken van het tegenvallende succes van schoolinterventies gericht op de preventie van overgewicht. Zij keek naar de mediatoren (hoe het werkt) en moderatoren (voor wie en onder welke omstandigheden het werkt) van de mechanismen van school?interventies gericht op de preventie van overgewicht. Zij onderzocht de uitdagingen bij het meten van lichamelijke activiteit en zittend gedrag met behulp van van accelerometers. En verkende sociale en ecologische determinanten van zogenaamde overgewicht gerelateerde gedragingen (lichamelijke activiteit, zittend gedrag en eetgewoonten). Mine Yildirim Spraakman geeft aanbevelingen ter voorkoming van toekomstig overgewicht bij kinderen. Op basis van de resultaten van haar onderzoek concludeert zij dat het identificeren en evalueren van mediatoren en moderatoren een standaard onderdeel zou moeten zijn van het onderzoek naar overgewicht preventie. Zo kun je effectieve interventie strategieën opstellen die zijn afgestemd op de verschillende subgroepen (zoals geslacht) en zich richten op de juiste mediatoren om de effectiviteit van toekomstige schoolprogramma's ter preventie van overgewicht te vergroten.

Vetten
DNA
Astma
COPD
Astma
NWO
Zitten