contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Ouderdomswrat

Hoe merk ik het?

  • Gele, tot bruine, tot bruinzwarte vlekken
  • Vooral bij ouderen voorkomend
  • Vooral in het gelaat (de slapen, voorhoofd) en op de romp
  • Oppervlakkig, als het ware op de huid gelegen
  • Voelt wat vettig aan

Hoe werkt het?

Deze wratten komen veelvuldig voor op de oude dag. Ze geven geen last, behalve dat ze ontsierend zijn. Men ziet ze het meest op in het gelaat, bij de slapen. De kleur varieert van lichtgeel tot donkerbruin. Ze liggen iets verheven boven het niveau van de huid. Soms kunnen ze jeuk veroorzaken. Ze verdwijnen niet spontaan. Medisch zijn ze niet van groot belang, behalve dat ze soms moeten worden onderscheiden van wel kwaadaardige aandoeningen, zoals het melanoom (link)

Hoe ontstaat het?

Het is een typisch verouderingsverschijnsel. Het ontstaat door een plaatselijke verdikking van de hoornlaag van de huid.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Ontsierende vlekken kunt u camoufleren met make-up.

Hoe gaat de arts er mee om?

Ook kunt u uw arts vragen ze te verwijderen. Doordat de wratten meer op dan in de huid liggen zijn ze gemakkelijk af te krabben (na verdoving).

Wetenschappelijk nieuws

Wratten verdwijnen niet door er langdurig plakband op te plakken, volgens onderzoekers van de Universiteit van Maastricht. Daarmee spreken zij de uitkomsten van een Amerikaans onderzoek van enkele jaren geleden tegen. Daarin werd gesteld dat plakband effectiever zou zijn dan de gangbare methode, bevriezing met vloeibare stikstof.