contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Ouderdomsverziendheid

Hoe merk ik het?

Toenemende moeite met scherp zien op korte afstand

Hoe werkt het?

Vanaf het 40ste jaar krijgen we last met dichtbij zien. We moeten de krant steeds verder weg houden om nog goed te kunnen lezen. Maar op afstand blijven we scherp zien.

Hoe ontstaat het?

Dit proces is een gevolg van veroudering: Als we jong zijn is de ooglens elastisch en vervormbaar. Dat is nodig om scherp te kunnen stellen op voorwerpen dichtbij. Naarmate we ouder worden wordt de lens stugger. Hij kan niet meer voldoende bol worden en breekt de lichtstralen niet meer voldoende. Daardoor wordt het scherpstellen (accommoderen) moeilijker. Vanaf een jaar of veertig gaan we daar last van krijgen. De afstand waarop we nog wel scherp kunnen zien komt vervolgens steeds verder weg te liggen.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Merkt u dat lezen en schrijven steeds lastiger worden dan kunt u een leesbril aanschaffen. Dat is een bril met bolle (positieve) lenzen die de lichtstralen wat extra breken. Het is verstandig daarvoor uw ogen te laten controleren bij een opticien.

Hoe gaat de arts er mee om?

  • De opticien kan nagaan of er geen andere afwijkingen een rol spelen. Tevens zal hij uw oogboldruk controleren, waardoor een eventueel beginnend glaucoom in een vroeg stadium opgemerkt wordt.
  • Draagt u al een bril, bijvoorbeeld omdat u bijziend bent, dan zou u telkens de bril kunnen afzetten als u dichtbij wilt kijken. Dat kan handig zijn als u langdurig dichtbij kijkt, bijvoorbeeld bij het lezen. Maar als u afwisselend dichtbij en veraf moet kijken kunt u beter een bril nemen met een ingeslepen leesvlak aan de onderkant van het brillenglas ('maantje') of met zogeheten Variluxglazen.

Wetenschappelijk nieuws

Promovendus Marjan Danielle Nijkamp volgde vijfenzeventig patiënten met monofocale en achtenzeventig patiënten met multifocale lenzen in een gerandomiseerd experiment. Multifocale lenzen vertoonden een beter ongecorrigeerd gezichtsvermogen voor dichtbij, hogere kwaliteit van ongecorrigeerd zien van dichtbij en een gereduceerde bril afhankelijkheid. Monofocale lenzen vertoonden minder last van cataract symptoom scores. Patiëntsatisfactie verschilde in het algemeen niet tussen de twee groepen.