contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Nagelriemontsteking

Hoe merk ik het?

  • Rode en gevoelige nagelriem
  • Pijnlijke vinger

Hoe werkt het?

Nagelriemontsteking wordt ook wel omloop genoemd. Het is een ontsteking van de nagelwal, veroorzaakt door bacteriën, soms door een schimmel. Bacteriën dringen door onder de huid van de nagelwal, meestal via een klein wondje. Wat vervolgens gebeurt kan verschillen: de bacteriën gaan zich vermenigvuldigen, maar worden snel door de afweercellen van het lichaam opgeruimd. De nagelwal is dan enkele dagen rood en gevoelig, maar herstelt zich snel. Het kan ook zijn dat de infectie zich uitbreidt. De vinger wordt roder en pijnlijker en de ontsteking kan overlopen van de ene kant van de nagel naar de andere ("omloop"). De ontsteking kan open barsten, waarna pus afloopt. Aansluitend kan de ontsteking genezen of chronisch worden. In het laatste geval zal de nagel op een gegeven moment loslaten. Zodra dat gebeurt is volgt meestal genezing.

Hoe ontstaat het?

Bacteriën kunnen naast de nagel door de huid doordringen. Soms na stoten, soms door een wondje, soms zonder duidelijke oorzaak. Sommige mensen veroorzaken telkens wondjes door velletjes af te bijten. Ze hebben daardoor verhoogde kans op het krijgen van omloop. Mensen die een huidinfectie hebben en daar aan peuteren (krentenbaard) zijn ook meer vatbaar.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Voorkomen: niet kluiven aan de vingers. Ontsmettende zeep gebruiken als u een huidinfectie hebt. Is er eenmaal een omloop ontstaan, week de vinger dan 3x daags in een sodabadje. Verbind de vinger vervolgens en houd het verband nat met kraanwater. In de meeste gevallen zal de ontsteking op deze wijze in één of twee dagen tot rust komen.

Hoe gaat de arts er mee om?

Als de ontsteking niet tot rust komt moet u de arts raadplegen. Hij zal u adviseren zoals boven beschreven. Zit de ontsteking dieper in de huid, dan kan een kuur met een antibioticum zinvol zijn. Heeft zich al pus gevormd, dan helpt dat niet meer. Dan moet de ontsteking geopend worden, zodat de pus kan afvloeien. De vinger wordt verdoofd. Soms is een klein prikje in een oppervlakkige pusblaar al voldoende, soms moet de ontsteking verder geopend en ontstekingsweefsel weggekrabd. Soms is de nagelwortel mee ontstoken. Dan kan het best de nagel ook verwijderd worden. Thuis moet u de vinger weer verzorgen met sodabadjes en nat verband. Na genezing groeit de eventueel verwijderde nagel weer netjes uit.

Wetenschappelijk nieuws

In een wat ouder onderzoek (1992) met negentien patiënten met een chronisch paronychium door Candida bleek geen statistisch significant verschil tussen orale behandeling gedurende drie maanden met terbinafine of placebo. Bron: Roberts DT, Richardson MD, Dwyer PK, Donegan PK. Terbinafine in chronic aronychia and candida onychomycosis. J Dermatolog Treat 1992b;3:39-42.