contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Mondhoekkloven

Hoe merk ik het?

  • Wanneer de mond wijd wordt geopend ontstaan kloven
  • De kloven zijn roodomrand en doen pijn

Hoe werkt het?

Ontsteking van de mondhoeken. Vaak ontstaan er ter plaatse pijnlijke kloven bij het wijd opensperren van de mond. De ontsteking wisselt in heftigheid. Het wordt veroorzaakt door infectie van de huid met candida (een gist) en/of bacteriën. De kwaal kan erg hardnekkig zijn. We zien het vooral bij bejaarden en kleine kinderen.

Hoe ontstaat het?

Bij bejaarden met een gebitsprothese worden de kaken steeds smaller. Het gezicht zakt dus wat in elkaar, en dat veroorzaakt extra huidplooien, onder andere bij de mondhoeken. Zo`n vochtige plooi is een ideale plek voor schimmels om uit te groeien. Bij kinderen met wat bolle wangen gebeurt iets vergelijkbaars. Tekorten aan bepaalde stoffen (vitamine B12 en ijzer) kunnen ook een rol spelen, evenals een verzwakking van de algemene conditie.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Koop een tubetje schimmelzalf bij de drogist of apotheek, en breng enkele malen per dag wat zalf op de mondhoeken aan. U hebt wel kans dat de kwaal weer terugkomt omdat de oorzaak niet is weggenomen.

Hoe gaat de arts er mee om?

Gaan de klachten daarmee niet over, raadpleeg dan uw arts. Deze zal een bacterie dodende zalf proberen. Eventueel gaat hij na of u bepaalde tekorten hebt. Hebt u een gebitsprothese, ga dan naar de tandarts, en laat controleren of deze nog goed past. Mogelijk is het nodig dat een nieuwe, hogere prothese wordt vervaardigd. Soms kan dat niet omdat de onderkaak te smal geworden is. Dan moeten implantaten geplaatst worden om de nieuwe prothese voldoende hoogte en steun te geven.

Wetenschappelijk nieuws

De nieuwe NHG-Standaard Bacteriële huidinfecties (eerste herziening) geeft richtlijnen voor de diagnostiek en de behandeling van oppervlakkige en diepe bacteriële infecties van de huid zoals mondhoekkloven. Bovendien geeft deze standaard richtlijnen voor het gebruik van antibiotica van huidinfecties bij (bijt)wonden, tekenbeten, recidiverende ,erisypelas of cellulitis en furunculose. Bacteriële huidinfecties in de huisartsenpraktijk vormen ongeveer 3 procent van het aantal consulten per jaar. Bron: H&W 2007;50(9):426-44.