contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Maagzweer

Hoe merk ik het?

  • Pijn, vooral 's nachts, minder wordend na eten
  • Misselijkheid
  • Brandend maagzuur
  • Opboeren
  • Opgeblazen gevoel

Hoe werkt het?

Een maagzweer is een wondje in de inwendige bekleding van de maag (slijmvlies). Het wondje maakt de maagwand kwetsbaar voor maagzuur, dat een zeer agressief bijtend zuur is. Het wondje kan zich in de maag bevinden, maar ook in het begin van de twaalfvingerige darmen direct na de maag. Een maagzweer veroorzaakt pijn in de bovenbuik, in het maagkuiltje. Eten doet de pijn verminderen (het bijtende zuur wordt gebonden) maar na een half uur is de pijn weer terug. Ook 's nachts hebt u veel last. Daarnaast hebt u last van misselijkheid, een opgeblazen gevoel, opboeren. Complicaties van een maagzweer kunnen zijn: een maagbloeding (als het wondje een bloedvat aantast) of een maagperforatie (als het wondje zich door de hele maagwand boort). Na het 50ste levensjaar kan een maagzweer ontstaan als gevolg van een kwaadaardig gezwel in de maagwand.

Hoe ontstaat het?

Er kunnen bij het ontstaan van Zo'n wondje verschillende factoren een rol spelen. Pijnstillers (vrijwel allemaal, behalve paracetamol), alcohol, roken, ze kunnen alleen of in combinatie de boosdoener zijn. De laatste jaren is vastgesteld dat een bacterie (Helicobacter pylori) in de maagwand een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een maagzweer. Tegenwoordig komen maagzweren veel minder voor dan vroeger. Dit komt doordat als gevolg van een verbeterde hygiëne minder mensen besmet zijn met de Helicobacter bacterie. Bovendien bestaan er tegenwoordig krachtige medicijnen die de maagzuurproductie afremmen. De vroeger veel voorkomende maagoperaties worden om die reden tegenwoordig zelden meer gedaan.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Stop met roken, vermijd alcohol en gebruik geen pijnstillers behalve paracetamol. Laat ook voedingsmiddelen staan die u niet goed verdraagt.

Hoe gaat de arts er mee om?

Raadpleeg uw arts als de klachten aanhouden. Deze zal u waarschijnlijk zuurremmers voorschrijven. Dat zijn medicijnen die de zuurproductie in de maag remmen waardoor het wondje kan genezen. De huisarts zal u ook een combinatie van antibiotica voorschrijven om de Helicobacter- bacterie uit uw lichaam te verdrijven. Als de klachten hardnekkig blijken, kan het nodig zijn met een kijkbuis de binnenzijde van de maag te beoordelen (scopie), onder andere om een kwaadaardige tumor uit te sluiten. Zo'n scopie gebeurt meestal poliklinisch. Na verdoving van de keel wordt een slang via de mond en slokdarm naar de maag geleid. Met een speciaal optiek wordt de binnenzijde van de maag bekeken. Eventueel kunnen met een tangetje hapjes slijmvlies afgenomen worden om te onderzoeken op de Helicobacter bacterie of op kwaadaardige cellen.

Wetenschappelijk nieuws

Wie regelmatig broccoli eet, heeft nog maar een kleine kans op een maagzweer. Dat komt doordat de bacteriën die de maagzweer veroorzaken, worden gedood door een chemische stof die in broccoli zit. Wie hiermee aan de slag wil, hoeft de groente niet eens vaak en in grote porties te eten. Afgelopen dinsdag werden hierover de onderzoeksresultaten gepresenteerd door de Hopkins University in Baltimore. Eigenlijk wisten we altijd al dat broccoli een zeer gezonde groente is. Het is nu voor het eerst wetenschappelijk onderbouwd. De gezonde werking is overigens afhankelijk van de soort broccoli die gegeten wordt. Er zijn inmiddels plannen om hiervoor een nieuwe soort te kweken waarin een grote hoeveelheid van de genezende stof zit.