contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Leverkanker

Hoe merk ik het?

  • Afname van eetlust
  • Misselijkheid
  • Vermagering
  • Pijn rechts onder de ribbenboog
  • Geelzucht
  • Vermoeidheid

Hoe werkt het?

Men kan twee soorten van leverkanker onderscheiden. De "echte" leverkanker (primaire leverkanker of hepatocellulair carcinoom), die ontstaat uit levercellen. Daarnaast de uitzaaiingen in de lever van kankers elders in het lichaam. Uitzaaiingen komen vooral in de lever terecht vanuit het maagdarmkanaal. Maar ook andere kankers kunnen naar de lever uitzaaien, zoals borst- en longkanker, leukemie. De klachten bij beide vormen van kanker komen overeen: afname van eetlust, misselijkheid, slechter verdragen van voedsel, vermagering, pijn rechts onder de ribbenboog. Later ontstaat geelzucht. Soms kan de buik sterk opzetten door vochtophoping in de buikholte. Vermoeidheid staat op de voorgrond. De vermoeidheid neemt toe, wordt overheersend, men gaat steeds meer slapen, de slaap gaat over in coma en die in de dood.

Hoe ontstaat het?

Primaire leverkanker ontstaat bijna altijd in beschadigde levercellen. Dat kan zijn door giftige stoffen (bijvoorbeeld aflatoxine, een stof die gevormd wordt door een schimmel die leeft op pinda"s) of door chronische infecties van de lever (door hepatitis B en C). Ook levercirrose kan leverkanker doen ontstaan. De lever is een sterk doorbloed orgaan. Daardoor komen uit uitzaaiingen via de bloedstroom zoveel in de lever voor. Dat juist kankers van het maagdarmkanaal naar de lever uitzaaien komt doordat het bloed, afkomstig van het maagdarmkanaal, eerst door de lever stroomt voor het in de rest van het lichaam terechtkomt.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Alleen voorkomen dat u het krijgt. Leef gezond. Wees matig in het gebruik van alcohol, laat u vaccineren als u een verhoogd risico loopt op het krijgen van hepatitis B (drugsgebruikers, werkers in de zorg, reizigers naar tropische landen). Pinda"s worden in Nederland goed gecontroleerd, maar in tropische landen worden vaak wel beschimmelde pinda"s geconsumeerd. Daardoor en door het veel voorkomen van hepatitis B komt primair leverkanker in die landen veel meer voor.

Hoe gaat de arts er mee om?

Leverkanker is moeilijk te genezen. Alleen als de tumor klein is of als zich enkele kleine gezwellen bevinden in één leverkwab kan dat deel van de lever chirurgisch verwijderd worden. Dat kan slechts bij een klein deel van de patiënten. Bij de overigen kan door chemotherapie de tumorgroei vertraagd worden. Maar uiteindelijk leidt de ziekte bij hen tot de dood.

Wetenschappelijk nieuws

Het aantal mensen dat jaarlijks leverkanker krijgt, is de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld van 171 in 1992 naar 364 in 2009. De toename is mogelijk te verklaren door een betere screening van patiënten die risico lopen. Het risico op leverkanker is verhoogd bij patiënten die overmatig alcohol gebruiken en bij patiënten met een hepatitis B- of C-virusinfectie. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Carlijn Witjes die op 10 oktober op haar onderzoek promoveert. Mensen met een hepatitis B of C-besmetting en mensen met een beschadigde lever als gevolg van alcoholgebruik lopen een verhoogd risico op leverkanker. Patiënten met hepatitis worden, mits zij onder behandeling zijn voor hun besmetting, met een echografie van de lever regelmatig gescreend op leverkanker. Want hoe eerder leverkanker wordt ontdekt, hoe beter de vooruitzichten. Bij relatief veel patiënten wordt de ziekte echter pas in een laat stadium ontdekt. De kans op overleving is daardoor gemiddeld relatief klein: slechts vijftien procent van de gehele patiëntengroep is na vijf jaar nog in leven. Dat sterftecijfer kan omlaag, meent Carlijn Witjes. ,,Er is winst te behalen door goede voorlichting te geven over de risico’s op leverkanker aan mensen met hepatitis B en C. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat naar schatting tien procent van de Chinese Rotterdammers besmet is met hepatitis B. Als zij zich geregeld zouden laten screenen bij een Maag-, Darm-, en Leverarts, zou leverkanker in een vroeger stadium kunnen worden opgespoord.’’ Verder is het van groot belang dat bij afwijkingen aan de lever snel wordt doorverwezen naar centra waar multidisciplinaire behandelteams werken. ,,In multidisciplinaire teams zoals dat van het Erasmus MC kunnen dikwijls het snelst de beste diagnoses en behandelstrategieën worden bepaald.’’