contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Aften

Hoe merk ik het?

  • Pijnlijke, grijswitte of gele zweertjes aan de binnenkant van de lippen of wangen en onder de tong
  • Aften hebben meestal een doorsnede van drie tot vier millimeter en een ontstoken rode rand

Hoe werkt het?

Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes in de mond. Deze zijn drie tot tien millimeter groot en bevinden zich veelal aan de binnenzijde van de wangen, op het tandvlees, de tong. Ze hebben een rood randje en worden bedekt met een licht beslag. Ze blijven één à twee weken aanwezig en verdwijnen dan veelal spontaan. Sommige mensen hebben er één of enkele, anderen krijgen er vele tegelijk. Eén op de vijf volwassenen heeft er regelmatig last van, anderen zelden of nooit.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat een aantal factoren een rol speelt: de algemene conditie is van belang, bij vermoeidheid, ziekte, slechte voedingstoestand ontstaan de aften gemakkelijker. Daarnaast speelt aanleg een rol, mogelijk ook erfelijkheid. Wondjes in de mond (door een scherpe kies, slecht passende prothese of een beet op de wang) kunnen een afte doen ontstaan. Merkwaardig genoeg krijgen sommige mensen last van aften zodra ze het roken staken.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Veelal genezen aften spontaan in een tot twee weken. Zorg voor een goede mondhygiëne. Eet gezond, als u oververmoeid bent, probeer daar wat aan te doen. Bij de drogisten en de apotheek zijn middeltjes verkrijgbaar die, aangebracht op de aften, de pijn wat kunnen onderdrukken. Het effect hiervan is echter beperkt.

Hoe gaat de arts er mee om?

    Bij ernstige klachten of vaak terugkeren van aften wordt een bezoek aan een tandarts en/of de mondhygiëniste aanbevolen. Die kan dan:
  • het tandvlees en mondslijmvlies op infectieziekten controleren;
  • kijken of er een scherp randje aan een gebitselement zit;
  • nagaan of er problemen zijn met gebitsprothesen.

Wetenschappelijk nieuws

Aften

Bijna een derde van de Nederlanders lijdt aan chronische tandvleesontsteking. Dat zeggen de hoogleraren F. Abbas en A. van Winkelhoff van de RUG.

Aften
Aften