contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be

Hoe merk ik het?

  • Rode pukkels, mee-eters, puisten
  • Vooral op het gezicht, op de borst en op de rug
  • Komt vooral, maar niet alleen, voor in de puberteit en de adolescentie

Hoe werkt het?

Acne is een aandoening van de talgklieren in de huid. Deze raken verstopt, gaan ontsteken, soms met pusvorming en genezen met littekenvorming. Al deze verschijnselen horen bij acne. We zien het vooral in de puberteit en de adolescentie, mede als gevolg van de hormonale veranderingen die dan plaatsvinden. Sommige jongeren hebben er veel last van, anderen nauwelijks. Ook buiten deze levensfase kunnen sommige mensen last van acne hebben.

Hoe ontstaat het?

In de huid bevinden zich miljoenen talgklieren. Deze produceren een stof (talg) die de huid vet houdt. Bij het ontstaan van acne speelt een aantal factoren een rol. Er is sprake van een toename van de vetproductie (onder andere onder invloed van hormonen), de uitgang van de talgkliertjes raakt verstopt en een bepaalde huidbacterie doet een duit in het zakje. Ontstekingen ontstaan doordat een talgprop (vaak zichtbaar als een zwart puntje = mee-eter = comedon) een talgklier afsluit. Het opgehoopte huidsmeer verandert van samenstelling en veroorzaakt een ontsteking van en rond de talgklier. In de huid zien we dan een rode gevoelige pukkel verschijnen. Als zich in die ontsteking pus vormt wordt de pukkel een puistje met een gele kop. Later, als de ontsteking genezen is, kan er een litteken zichtbaar blijven in de huid, zeker als deze beschadigd is door het hardhandig uitdrukken van het puistje.

Hoe ga ik er zelf mee om?

    Je kunt de acne zelf op verschillende manieren beïnvloeden.
  • Reinigen: was de huid met lauw water en weinig zeep.
  • Cosmetica: gebruik weinig cosmetica en zeker geen cosmetica op vettige basis want hierdoor raken de talgklieren nog meer verstopt. Camoufleer de puistjes dus ook niet met make-up op vettige basis. Verwijder make-up met lauw water.
  • Voeding: in tegenstelling tot wat velen denken is voeding NIET van invloed op acne.
  • Puistjes niet uitknijpen. Door uitknijpen kunt u de ontsteking dieper in de huid drukken waardoor hij in omvang toeneemt. Dat leidt later tot littekenvorming. Verwijder comedonen met een comedonenlepeltje nadat u de huid eerst wat verwarmd hebt met warm water.
  • Medicijnen: bij drogist en apotheek zijn verschillende middelen verkrijgbaar. Alleen middelen die benzoylperoxide of salicylzuur bevatten zijn werkzaam. Gebruik deze middelen regelmatig en volgens voorschrift. Verwacht niet te snel resultaat. Pas na vier weken mag u enig effect verwachten.

Hoe gaat de arts er mee om?

Is de acne hardnekkig en bereikt u met de hier gegeven adviezen onvoldoende resultaat, ga dan naar de huisarts. De huisarts staat een aantal geneesmiddelen ter beschikking. Voor al deze middelen geldt: ze moeten wel regelmatig en zorgvuldig worden toegepast. Vaak veroorzaken ze een aanvankelijke irritatie van de huid of verergering van de klachten. Tenslotte moet u de tijd nemen om het effect van een middel te beoordelen. Vaak kunt u het resultaat pas na een tot drie maanden beoordelen. Voor meisjes en vrouwen kan de pil effectief zijn. Hoewel alle laaggedoseerde pillen een gunstig effect kunnen hebben op acne, is vooral de Diane® pil effectief vanwege zijn speciale samenstelling. Over het algemeen kan acne goed door de huisarts worden behandeld. Maar in een enkel hardnekkig geval zal de huisarts u doorverwijzen naar de dermatoloog (de huidarts).

Wetenschappelijk nieuws

Ofschoon de pathogenese van acne multifactorieel is, wordt aan de bacterie Propionibacterium acnes toch een centrale rol toegekend in de versterking van het ontstekingsproces. Vandaar dat de therapie bij acne bestaat uit topische antibacteriële producten zoals benzoylperoxide (BPO), clindamycine (Cl) en combinaties hiervan. Het gebruik van combinaties berust op de idee dat BPO en Cl door een verschillend mechanisme antibacterieel werken en dus in theorie een synergistisch effect zouden kunnen hebben - met minder kans op resistentievorming. Seidler en Kimball hebben gepubliceerde onderzoeken geanalyseerd op de werkzaamheid van deze middelen en combinaties daarvan voor de behandeling van acne. Vijf behandelmethoden werden vergeleken: 5% BPO, 1% Cl, 5% BPO + salicylzuur (SA), BPO + Cl, en placebo. In totaal werden 23 onderzoeken geanalyseerd met in totaal 7.309 patiënten. Na twee tot vier weken behandeling leidde de combinatie BPO + SA tot een statistisch significant grotere afname van het aantal ontstoken laesies dan de andere behandelingen. Het effect op het aantal comedonen was voor alle behandelingen gelijk. Na tien tot twaalf weken behandeling waren de resultaten van de combinaties BPO + SA en BPO + Cl gelijk en waren zij significant beter dan de andere behandelingen betreffende vermindering van het aantal ontstoken laesies. Ten aanzien van het effect op het aantal comedonen was er alleen voor Cl verschil ten opzichte van placebo. De conclusie van de auteurs luidt dat na twee tot vier weken behandeling de combinatie van BPO + SA het meest werkzaam was en na één tot twaalf weken BPO + SA en BPO + Cl even werkzaam waren. Deze conclusie heeft uitsluitend betrekking op de vermindering van het aantal ontstoken laesies en niet op die van het aantal comedonen. Bron: MFM 2010;48(9) + FUS

Acne
Huid