contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Asbestose

Hoe merk ik het?

  • Kortademigheid
  • Droge en pijnlijke kuch
  • Pijn in de borst
  • Klompvormige vergroting van de vingertoppen
  • Hartfalen

Hoe werkt het?

Asbestose is een beroepsziekte en valt onder de groep van de "stoflongen". Het ontstaat door langdurige blootstelling van de longen aan asbeststof. Dit stof veroorzaakt, als het wordt ingeademd, een ontstekingsreactie in de longen waardoor deze verlittekenen. Verlittekende longen nemen minder zuurstof op en zo ontstaat benauwdheid. Als men veelvuldig zonder bescherming aan asbeststof blootgesteld is geweest kunnen (vaak vele jaren) later klachten ontstaan. Is de blootstelling beperkt geweest, dan zal de schade aan de longen beperkt blijven. Is de blootstelling veel intensiever geweest, dan gaat het proces van verlittekening door, ook al is er al jaren geen sprake meer van blootstelling. Het hart krijgt steeds meer moeite om bloed door de verbindweefselde long te pompen en kan het op den duur daardoor opgeven. Zo kan men overlijden, vele jaren later, door benauwdheid of hartzwakte. Men moet asbestose onderscheiden van een andere aandoening van de longen die ook door asbest veroorzaakt wordt: het mesothelioom. Mesothelioom is kanker van het longvlies. Het longvlies is het vlies dat de longen aan de buitenzijde bekleedt. Deze vorm van kanker kan tientallen jaren na blootstelling aan asbest nog ontstaan. Het is een verraderlijke soort van kanker die bijna nooit te genezen is. Asbestose verhoogt de kans op het krijgen van "gewone" longkanker, zeker indien u ook nog rookt.

Hoe ontstaat het?

Vroeger werd asbest veel gebruikt als isolatiemateriaal omdat het goed hittebestendig is. Het had vele toepassingen, onder andere in de scheepvaart- en de auto-industrie (voor remmen), maar ook in de woningbouw. Vooral mensen die met asbest werken of gewerkt hebben, lopen de kans om asbestose te krijgen. Het is bij de bewerking ervan (zagen, schuren) dat de problemen ontstaan. Daarbij komt asbeststof vrij. Wanneer asbest eenmaal geïnstalleerd is kan het geen kwaad meer.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Tegenwoordig wordt asbest niet meer verwerkt. Gebruik ervan is verboden. Bij het opruimen van oud asbest dienen strikte beschermende maatregelen in acht genomen te worden. Lijdt u aan asbestose, rook dan absoluut niet. De klachten verergeren erdoor en u hebt meer kans op het krijgen van longkanker. Als u aan asbestose lijdt kunt u aanspraak maken op een compensatieregeling, als genoegdoening (voor zover mogelijk) voor het u aangedane leed.

Wat doet de arts?

Is de blootstelling beperkt geweest, dan komt het proces tot stilstand. Ernstige asbestose is niet te genezen. Met ondersteunende maatregelen wordt getracht de klachten zoveel mogelijk te beperken. Men heeft ontstekingsremmende sprays ter beschikking, in een later stadium kan zuurstof toegediend worden, om het hart te ontlasten worden plaspillen voorgeschreven. In huis kunnen voorzieningen aangebracht worden, zoals een traplift.

Wetenschappelijk nieuws

Promotie dhr. Paul M. Peeters, MSc: ‘Mineral dust induced pneumoconiosis: a pivotal Role for the inflammasome’. Stoflong is wereldwijd de belangrijkste stofziekte en ontstaat meestal door blootstelling aan kristallijne minerale vezels en deeltjes. In dit proefschrift is in kaart gebracht welke genen worden geactiveerd of uitgeschakeld na blootstelling van longcellen aan asbest of mijnstof en welke mechanismen een rol spelen in het ontstaan van dergelijke ziekten. Het eiwit ‘inflammasome’ blijkt een belangrijke rol te spelen in de onderliggende ontsteking die aan de basis ligt van deze aandoening. Daarbij werd in longcellen aangetoond dat activering van dit eiwit op zijn beurt aanleiding geeft tot reacties die geassocieerd zijn met verstijving van weefsel, een eigenschap voor de beroepsziekten asbestose en silicose. Verder werd bij mijnwerkers met stoflongen, ontdekt dat dit eiwit ook een rol kan spelen in de ontwikkeling van het ziektebeeld. Dit onderzoek kan bijdragen aan ontwikkeling van nieuwe medicijnen.