contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
› Aambeien

Hoe merk ik het?

  • Uitstulpingen via de anus
  • Jeuk, irritatie of branderig gevoel
  • Pijn (vooral bij wrijven)
  • Bloedverlies (geringe hoeveelheid vers bloed op de ontlasting of op het toiletpapier, rood gekleurd toiletwater; dit is meestal het eerste verschijnsel)
  • Huidontsteking rond de anus
  • Uitzakken van de aambeien via de anus (vervelend irritant gevoel)

Hoe werkt het?

    Onder het slijmvlies van de anus bevindt zich een kluwen van adertjes. Deze kluwen kan opzwellen met bloed en helpt daardoor de anus lucht- en waterdicht af te sluiten van de buitenwereld. Zo'n ader kan uitzakken en opzwellen, als een spatader. Dan spreken we van een aambei. De klachten die een aambei geeft kunnen erg verschillen:
  • Als ze inwendig zitten geven ze vaak geen klachten. Als er (harde) ontlasting langs passeert kan een aambei stuk gaan en we zien dan wat helder rood bloed bij de ontlasting.
  • Een aambei kan ook door de anus naar buiten gaan puilen. Ook dan kunnen verschillende klachten ontstaan: het kan pijnlijk zijn, vooral als de ontlasting passeert, het kan gaan irriteren en jeuken. Ook kan het voelen als een hinderlijk knobbeltje en een gevoel van aandrang veroorzaken. In Zo'n uitwendige aambei kan zich een stolseltje vormen. De aambei zwelt dan in korte tijd op en wordt erg pijnlijk.

Hoe ontstaat het?

Een aambei kan ontstaan als u hard moet persen, bijvoorbeeld omdat u last hebt van obstipatie en lang op de WC zit of doordat u de gewoonte hebt de ontlasting lang op te houden. Verder na een periode van diarree. In de zwangerschap en tijdens de bevalling zien we nogal eens aambeien ontstaan. In de zwangerschap zijn de weefsels onder in het bekken namelijk weker en sterker doorbloed en tijdens de bevalling komt er ook grote druk op de anus te staan. Bij het vorderen van de leeftijd worden de weefsels zwakker en kunnen ook makkelijker aambeien ontstaan. Vaak is het gewoon een kwestie van aanleg: de één krijgt ze heel makkelijk, de ander krijgt ze nooit.

Hoe ga ik er zelf mee om?

Het belangrijkste is dat u zorgt voor een vlotte stoelgang: hou de ontlasting niet te lang op en zorg dat deze vlot passeert. Blijf niet lang op de WC zitten persen. Als u daar problemen mee hebt, pas dan uw voeding aan: eet vezelrijk, drink voldoende. Goede lichaamsbeweging is ook van belang. Hebt u last van irritatie en jeuk, reinig de anus dan met een nat washandje, deppend. Gebruik geen toiletdoekjes of irriterend papier. Wat zinkzalf kan verlichting geven. Draag katoenen ondergoed.

Hoe gaat de arts er mee om?

Hebt u regelmatig last van bloedverlies met de ontlasting of verandert uw ontlastingspatroon, raadpleeg dan uw huisarts. Er kan een andere oorzaak zijn van de klachten, bijvoorbeeld een gezwel in de endeldarm. Ook als het niet lukt de ontlasting makkelijk te maken, raadpleeg dan de apotheker of de huisarts voor een geschikt laxeermiddel. Voor jeuk, irritatie en pijn hebben zij verlichtende zalven voorhanden. Zetpillen zijn niet effectief. Als u plots last krijgt van een pijnlijke zwelling in de anus, raadpleeg dan uw huisarts, liefst binnen 48 uur. Deze kan dan het stolseltje uit de aambei verwijderen, waardoor u sneller van de klachten af bent. Hebt u veelvuldig of langdurig klachten, dan is het aan te raden de aambeien chirurgisch te laten verwijderen

Wetenschappelijk nieuws

Apotheken hebben te weinig oog voor de privacy van klanten. daarnaast laat de voorlichting te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond die 22 willekeurig geselecteerde apotheken bezocht. De bezoekers meldden zich met steeds dezelfde klacht: aambeien.