contactgegevens
APOTHEEK VELGHE
Zottegemstraat 24
9688 Schorisse
T. 055 45 56 81
info@apotheekvelghe.be

APOTHEEK VELGHE RONSE
Peperstraat 19
9600 Ronse
T. 055 21 26 72
ronse@apotheekvelghe.be
woensdag 30/05/2018

› Voedingswaarde rijst wordt minder

De voedingswaarde van rijst zal in de loop van deze eeuw minder worden. Dit komt door het toenemen van de concentraties CO2 in de atmosfeer. Onderzoekers melden in Science Advances dat zij denken dat dit nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van degenen die voor hun voeding afhankelijk zijn van dit gewas.

 

Rijst is een belangrijke voedingsbron voor ruim twee miljard mensen in de wereld. Hogere CO2-concentraties stimuleren de groei van de rijstplant, maar zorgen er ook voor dat meer voedingsstoffen worden vastgelegd in delen van de plant die worden gegeten. Dat melden de onderzoekers. Extra groei leidt er tevens toe dat in de rijstkorrel een zekere 'verdunning' optreedt - minder vitaminen, mineralen en eiwitten in verhouding tot de hoeveelheid zetmeel. Aan de Volkskrant lieten diverse deskundigen weten minder stellig te zijn. Zo hebben de onderzoekers alleen gekeken naar het effect van een verhoging van CO2, terwijl er ook temperatuurstijging zal zijn. Een hogere temperatuur kan een deel van het nadelige effect teniet doen. Bovendien levert rijst toch al geen grote bijdrage aan een bijzonder gevarieerd menu, meldt een deskundige. Volgens hem heeft het meer zin om het dieet in diverse landen te veranderen.

[30 Mei 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)